Saša Spačal (SI) 7K: new life form

Instalacija, 2010.

Dobrodošli u tehno-biosferu, mjesto puno mikroskopskog života koji se razmnožava, a nevidljiv je golom oku, iako je toliko važan za sve ono što postoji i razvija se. Život više nije samo biološka kategorija.

7K: new life form je interaktivna audiovizualna instalacija u kojoj su posjetitelji uronjeni u jedinstven tehno-ekosustav. To je svijet koji također nastanjuju biljke, mikroskopski organizmi i čudnovata nova vrsta umjetno proizvedenih nano-bića. Vizija budućnosti koju 7K predstavlja uključuje specijalno izgrađenu komoru za fotosintezu, elektronske senzore i video o životu pod mikroskopom, s namjerom stvaranja autonomnog sustava u kojemu posjetitelji postaju aktivnim sudionicima.

Ljudska bića žive u organskom okolišu koji smo klasificirali kao biološki, podijelivši sva živa bića u šest organskih domena; mi smo sa svojom željom da opstanemo i razmnožimo se postali izvorište i tvorac nove domene, domene koja je daleko manje ekološka, biološka i organska; domene različitih materijalnih oruđa, mentalnih koncepata, društvenih organizacija i novih načina uporabe koncepata iz prirode; ukratko, domene tehnologije. Ta domena razvija se paralelno s nama i stvorila je nov život, koji raste po vlastitom nahođenju. Tehnologija ima život koji istražujemo i koristimo te učimo o njemu baš kao što to činimo s organskim domenama. Također ga koristimo kako bismo istraživali, komunicirali, unaprijedili i uzgajali biološki život, koji danas već zahtijeva našu intervenciju kako bi opstao i uspijevao. Te dvije domene toliko su se međusobno prožele da je i sama tehnologija postala prirodom.

produkcijski tim: Joby Harding, Tadej Droljc, Dr. Aleš Kladnik

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal je postmedijska umjetnica koja djeluje na razmeđi istraživanja živih sustava, suvremene umjetnosti i umjetnosti zvuka. Njezin rad je prvenstveno usredotočen na posthumano razdoblje u kojem ljudska bića ne djeluju kao vladari, već postoje i djeluju kao jedan od mnogih elemenata u ekosustavu. Time napušta kartezijanski sustav klasifikacije te prihvaća činjenicu da se polje tehnologije nije proširilo samo s hardvera na softver, nego i na wetware, što rezultira hibridnim pojavama upisanim u mehaničku, digitalnu i organsku logiku.

Izlagala je i nastupala na brojnim izložbama i festivalima kao što su Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CH), Eyebeam (US), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CH), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI), Kapelica Gallery (SI), Device_art (HR), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (RS), Lisboa Soa Festival (PT), SONICA Festival (SI). Dobitnica je posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica te je bila nominirana za nagradu Prix Cube.

kontakt: sasa@agapea.si