Maja Smrekar (SI) Active Denial System Error 1.0

Instalacija, 2009.

Active Denial System Error 1.0 je zvučni kinetikon povezan s Active Denial sustavom, istančanim oružjem za zaštitu i nadzor civilnog stanovništva. ADS onesposobljuje mete usmjerenim ultrazvučnim zrakama koje prodiru u završetke živaca pod kožom i uzrokuju snažno pečenje i bol. Kada zraka promijeni smjer, bol istog trenutka nestane. Bez obzira na to, vojna industrija propagira ADS kao “etičko” oružje.

Rad Maje Smrekar sastoji se od nadzorne kamere i zvučnika spojenih na elektromotor. Putem usmjerenog zvučnog sustava emitira se zvučna slika nepoznatog jezika koji se čuje u obliku distorziranog ljudskog glasa. Jezik se u realnom vremenu pretvara u slogove koje kompjuterski program nasumično bira i oblikuje iz Pure Data baze. Pokretljivost cijele naprave iznosi 360 stupnjeva, dok se donji dio može pomicati za 180 stupnjeva, što joj omogućuje da pomoću nadzorne kamere prepoznaje i prati objekte koji se kreću u prostoru. Dok kamera prati osobu u pokretu, zvuk iz zvučnika prenosi se uživo u istom smjeru te ga može čuti samo dotična osoba. Sustav također sadrži dva monitora, koji usporedno prikazuju praćene objekte na području koje se nadzire i operativni sustav naprave.

Za razliku od zatvorenih i izoliranih zaštitnih i nadzornih sustava, autorica u projektu omogućuje identifikaciju s pozicijama moći, jer takvi oblici nasilja u ime nadzora i kazne nagovještaju negativne promjene u evoluciji percepcije i posljedično u autonomiji individualne samosvijesti.

programiranje zvuka i videa, savjetnik, izvedba: Miha Tomšič
glas: Petra Guček
zahvale: Rok Čančer, Vid Simoniti, Janez Janša, LJUDMILA Digital lab
producent: Galerija Kapelica / Zavod K6/4

Maja Smrekar (SI)

Maja Smrekar (1978.), slovenska umjetnica usredotočena prvenstveno na područje intermedijalne umjetnosti; bavi se fenomenologijom percepcije, koju je najprije počela istraživati kroz prostorne pojave i live video suradnje na interaktivnim zvučno-vizualnim projektima. Surađuje s Galerijom Kapelica i Institutom za suvremenu umjetnost Aksioma iz Ljubljane, u čijoj produkciji ostvaruje projekte u kojima istražuje pojave frekvencije kroz biofeedback i telematsku prisutnost u odnosu na tijelo, privatnost i intersubjektnu percepciju prostora. Posljednje dvije godine radi na bio-umjetničkim projektima, s naglaskom na živim organizmima. Za svoj rad osvojila je nekoliko značajnih nagrada, među kojima i Ars Electronica Honorary Mention za 2013. godinu te nagradu Golden Bird 2013, slovensku nacionalnu nagradu za posebna postignuća u polju vizualnih umjetnosti koju dodjeljuje Liberalna akademija - Društvo za proučavanje političke demokracije i liberalizma iz Ljubljane.

www.majasmrekar.org