english
Pretraga:
umjetnost · tjelesna umjetnost · interaktivne instalacije · bioumjetnost

Kada i zasto je nastala prva seksualna lutka na napuhavanje? Janez Jansa, umjetnik iz Slovenije, polazi u svom interaktivnom projektu od tih pitanja. Kao polaziste umjetnik uzima pricu o prvoj seks-lutki na napuhavanje koju su europski tiskani i elektronicki mediji objavili 2005. godine. Prema ovoj prici, nacisticki vodja Adolf Hitler je 1941. godine narucio od danskog doktora Olena Hannusena da osmisli prvu seks-lutku na napuhavanje. Lutka je trebala sluziti za zadovoljavanje seksualnih potreba njemacke vojske, ciji su vojnici inace zalazili u bordele, gdje su 'zaradjivali' razne spolne bolesti ili, jos gore, spolno opcili s ne-arijevskim zenama i time onecistili njemacku rasu. Za projekt je bio zaduzen zapovjednik SS-a Heinrich Himmler. Plan nikada nije ostvaren jer je tvornica u Drezednu, koja je trebala proizvesti lutku, bombardirana od strane saveznika.

Istrazujuci i analizirajuci pricu, objavljenu u medijima, umjetnik se bavi i vrlo zanimljivom problematikom totalitarnog rezima koji je potaknuo industrijalizaciju seksa i kontrolu seksualnih odnosa, a time i socijalnim i kulturalnim aspektima seksualnosti.
Interaktivna instalacija SS-XXX | Die Frau Helga dio je sireg intermedijskog projekta Janeza Janse pod nazivom RE:akt! (www.reakt.org) u kojem kroz analizu, dekonstrukciju i obnavljanje izabranih povijesnih dogadjaja, umjetnik istrazuje ulogu medija u manipulaciji percepcije, kreiranju (post)modernih povijesnih mitova i suvremene mitologije, te suvremene ideoloske i intelektualne kanone i strukture moci. Projekt RE:akt! se sastoji od vise dijelova, od kojih su neki vec bili ostvareni u Berlinu, Parizu, Pragu, Ljubljani. |

cheap jerseys online outlet for sale