Objavi nas

Pierre Bastien (FR): Quiet Motors

utorak, 2. svibanj, 21:00 sati: Pierre Bastien, Franz Hautzinger & Alen Sinkauz @ Teatar &TD - polukružna dvorana, impro session
srijeda, 3. svibanj, 21:30 sati: Pierre Bastien: Quiet Motors @ Teatar &TD - polukružna dvorana, performans
Besplatan ulaz

Muzički salon SC i Galerija Močvara u sklopu petog izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka zajedno predstavljaju francuskog umjetnika Pierra Bastiena. U polukružnoj dvorani Teatra &TD, Bastien će nastupati dva dana. Improvizacijska sesija s glazbenicima Franzom Hautzingerom i Alenom Sinkauzom održat će se u utorak, 2. svibnja u 21 sati, dok će samostalan performans ‘’Quiet Motors’’ izvesti u srijedu, 3. svibnja u 21:30 sati. Okosnica performansa ‘’Quiet Motors’’ šarena je, ritmična mašinerija čiji vizualni i auditivni elementi potpuno zaokupljaju osjetila posjetitelja. Iako naizgled jednostavne, Bastienove konstrukcije od Meccano materijala kriju kompleksnost u detaljima zaduženim za preciznost svake izvedbe. Ručno izrađeni elektromotori i papirnati instrumenti sastavni su dio mašine. Njihovi naizmjenični i nesinkronizirani pokreti postupno grade zvučnu kompoziciju jedinstvenu za svaku izvedbu. Papirnate trake lepršaju pod promjenjivim intenzitetom strujanja zraka te, dotičući membranu u nepredvidivim intervalima, stvaraju zvuk. Prema riječima Pierra Bastiena, posjetitelj postaje istraživač - slušanjem i gledanjem otkriva razne dimenzije zvuka, gotovo kao da se šeće unutar kompozicije.

Pierre Bastien, rođen 1953., je francuski umjetnik i kompozitor koji svoj rad artikulira oko delikatnih mehaničkih zvučnih skulptura inspiriranih glazbom, avangardom i književnošću. Mašine od Meccano materijala samostalno izrađuje u svom studiju. Međunarodno je priznat umjetnik koji je nastupao u mnogim svjetskim institucijama poput Barbican Centra, centra Georges Pompidou i Fondaciji Cartier, dok je zvučne instalacije izlagao u brojnim muzejima i galerijama kao što su MAST u Bologni i Muzej suvremene umjetnosti Erarta u St. Petersburgu. Njegov Rad Somewhere in the Dark dio je zbirke Stedelijk muzeja u Amsterdamu.

http://www.pierrebastien.com, http://pierrebastientapes.com/

koprodukcija: Kultura promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Udruženje za razvoj kulture "URK" + Klub Močvara
medijski partneri Galerije Močvara: Transmeet.tv, Vizkultura, Kulturpunkt, Radio Student, Ziher
program Galerije Močvara podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”

VIŠE >

Tomo Savić Gecan odlazi na rezidenciju u CERN!

Suvremeni umjetnik Tomo Savić  Gecan osvojio je Nagradu ACCELERATE Hrvatska koja će ga ove godine odvesti na rezidenciju u CERN. Nagrada ACCELERATE jedinstvena je jednomjesečna istraživačka rezidencija u CERN-u kojom se umjetnicima pruža iskustvo rada u vodećoj znanstvenoj instituciji za fiziku čestica. Dio je programa Arts at CERN koji nadahnjuje stvaranje novih kreativnih dimenzija spajanjem umjetničke vizije i vodećih znanstvenih otkrića te otvara dijalog između umjetnika i znanstvenika na području fizike čestica. Svake godine Nagrada ACCELERATE provodi se u partnerstvu s organizacijama iz pojedine države čiji se umjetnici putem javnog natječaja prijavljuju za sudjelovanje, a ove godine je u partnerstvo pozvana Hrvatska. U CERN-u su do sada gostovali mnogi priznati svjetski umjetnici kao što su Bill Fontana (US), Anselm Kiefer (DE), Ryoji Ikeda (JP), umjetnički dvojac Evelina Domnitch i Dmitry Gelfand (NL), semiconductor (UK).

Nagrada ACCELERATE Hrvatska organizirana je u partnerstvu s udrugom KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba, Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i Institutom Ruđer Bošković, a namijenjena je hrvatskim umjetnicima. Međunarodni žiri u sastavu Mónica Bello (voditeljica i kustosica Arts at CERN-a) Daniel Figueroa (teoretičar fizike iz CERN-a), Stahl Stenslie (norveški umjetnik i ravnatelj PNEK-a te profesor umjetnosti i tehnologije na danskom Sveučilištu Aalborg), Nevena Tudor Perković (voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose, Ministarstvo kulture RH), Sunčica Ostoić i Olga Majcen Linn (kustosice iz udruge Kontejner) razmotrio je dvadeset pristiglih prijava i među vrlo kvalitetnom konkurencijom izabrao prijedlog Tome Savića Gecana, koji će predstavljati Hrvatsku na rezidencijalnom boravku u CERN-u.

Rezidencija u CERN-u, visokocijenjenom centru za razvoj znanosti, omogućuje umjetniku stimulirajuće okruženje za razvoj vlastitih istraživanja i suradnju s vodećim znanstvenim umovima današnjice. Rezidencija pruža uvid u različite aspekte znanstvenih istraživanja, a umjetniku je osiguran boravak i stipendija u iznosu od 5000 CHF. To iskustvo odvijat će se pod vodstvom glavne kustosice i voditeljice programa Arts at CERN, Mónice Bello.

Tomo Savić Gecan je rođen 1967. godine u Zagrebu, Hrvatska. Umjetnik je koji u svojim radovima istražuje komunikaciju i interakciju, koristeći često suptilnu prostornu transformaciju i nesvakidašnje odnose vremena i prostora. Nevidljivo, odsutno i praznina su temeljne teme Gecanovih radova. Izlagao je u brojnim domaćim i međunarodnim galerijama i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Nizozemskoj, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Tajvanu, Italiji, Poljskoj, Austriji, Srbiji, Češkoj, Estoniji, Latviji, a bio je jedan od hrvatskih predstavnika na Venecijanskom bijenalu (2005.). Živi i radi u Amsterdamu.

Partneri: Arts at CERN Ženeva, Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Institut Ruđer Bošković Zagreb

 

VIŠE >

Toni Meštrović (HR): Plan evakuacije

17.1 ch ambisonična 3D zvučna kompozicija u prostoru
Otvorenje izložbe i razgovor s umjetnikom: srijeda, 05.04.2017. u 20:00 h @ Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb
Instalacija se može razgledati od 06. do 08.04.2017., od 17:00 h do 20:00 h.
Ulaz besplatan.

U zagrebačkoj Galeriji Močvara od srijede, 5. travnja 2017. gostuje hrvatski umjetnik Toni Meštrović s ambisoničnom 3D zvučnom kompozicijom nazvanom "Plan evakuacije". Predmet ovog kompleksnog zvučnog istraživanja je Tijat, Jadrolinijin putnički brod izgrađen 1955. godine. Prema autorovim riječima, „Glavna karakteristika broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom mašine koji se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti moćnog zvuka njegovog motora su zbijeni i odzvanjaju kroz prostor broda te se, kao u orkestru, saslušavaju kao jedna cjelina.” Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušatelja uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom: Šibenik – Zlarin – Prvić Luka – Šepurine – Vodice. Postavljeni na brojnim mjestima u brodu, na brodu i oko broda, vanjski mikrofoni snimaju atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni bilježe vibracije zvučnih valova što prolaze kroz metalne stijenke i podove dok hidrofoni, uronjeni u vodu, snimaju brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta. Posjetitelj je istodobno na raznim mjestima u trupu broda i njegovim površinama te površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u valu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, otoka i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vrijeme i burno i smireno. Plan evakuacije je svojevrsno evakuiranje zvukova broda Tijata, među posljednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu. Nakon otvorenja i razgovora s umjetnikom, izložba u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo ostaje otvorena do 8. travnja 2017.

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Svojim povratkom u Hrvatsku nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Rijeci i Kaštelima a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video.

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
medijski partneri: Transmeet.tv, Vizkultura, Kulturpunkt, Radio Student, Ziher
projekt podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada “Kultura nova”

 

VIŠE >

Stranice