Standuino (CZ) fraAngelico

Projekt Standuino pokrenuli su Ondřej Merta i Václav Peloušek radionicom u svibnju 2011. Do danas je održano dvadesetak radionica u šest zemalja, kojima je prisustvovalo više od 180 osoba. Tijekom tog razdoblja izrade elektronskih instrumenata u suradnji s drugima razvijen je sintesajzer fraAngelico i prilagođen radioničkoj uporabi. Radionica obično započinje gomilom elektronskih komponenata, a po završetku sudionici izvode javni koncert na svojim unikatnim, ručno izrađenim instrumentima. Za sudjelovanje ne postoje posebni zahtjevi, osim sposobnosti komuniciranja na jeziku radionice, i do sada su svi sudionici uspješno izradili svoje instrumente. Svi unikatno dizajnirani sintesajzeri fraAngelico su dokumentirani, kao i radioničke skupine. Neke od skupina već su prerasle u bendove.

Osim manualne aktivnosti riječ je također o kontekstu izrade vlastitih, popravljivih instrumenata, kao i o tome što to znači u svijetu mehanizirane proizvodnje u različitim zemljama. Također se prepričavaju povijesne zgode o kreativnoj uporabi potrošačke elektronike u odnosu na takozvanu medijsku umjetnost. Uči se kako koristiti sintesajzer i kako skladati jednostavne kompozicije. Sudionike se potiče da popravljaju, modificiraju i prerađuju svoje instrumente tijekom trajanja radionice.

FraAngelico je 8-bitni PWM digitalni sintesajzer s izvanrednim mogućnostima hakiranja, kako hardvera, tako i softvera. Lako ga je preprogramirati u Arduino okružju, a fraAngelico softver je open-source tipa. Primjer mnogostrukih mogućnosti je i softver za hakiranjefrauAngelico, sintesajzer za bubnjeve baziran na semplovima, s mogućnošću mikrosempliranja i step-sekvencerom. Instrumenti su opremljeni MIDI-inputom tako da ih lako možete sinkronizirati s bilo kojim drugim glazbenim instrumentom.

Više o radinici na: http://www.standuino.eu/call-workshop-zagreb/

Standuino (CZ)

Projekt Standuino lansiran je u svibnju 2011. na festivalu Multiplace u obliku radionica koje su se održavale u 4AM – forumu za arhitekturu i medije. Otada je razvijeno nekoliko glazbenih instrumenata kao što su fraAngelico ili frauAngelico, a tim je sudjelovao na izložbama i održao čak 20 radionica u 6 europskih zemalja. Standuino je imao prvu samostalnu izložbu na međunarodnom festivalu REMAKE, koji je kurirala Barbora Šedivá, 4AM. Tim Standuina sada se sastoji od Ondřeja Merte, Václava Peloušeka, Martina Baara (softver) i Ondřeja Homole (dizajn).

Václav Peloušek je umjetnik, glazbenik i izumitelj rođen u Brnu. Trenutno završava magisterij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, na odsjeku za umjetnost i znanost. Prije toga studirao je multimediju na Umjetničkoj akademiji u Brnu, multimedijsku skladbu na Janáčekovoj akademiji izvedbenih umjetnosti u Brnu i nove medije na Winchester School of Arts. Suosnivač je projekta Standuino (2011.) i član bendova Hugo & Zoe, CaveArt i Standuino Orchestra. Također je član umjetničkih kolektiva 4AM mediaLab i Grau Kllktv.

Ondřej Merta je umjetnik, glazbenik, glumac, DJ i filmski redatelj rođen u Brnu. Trenutno završava magisterij na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beču, na odsjeku za umjetnost i znanost. Prije toga studirao je multimediju i video na Umjetničkoj akademiji u Brnu, kao i teoriju filma i estetiku na Masarykovom sveučilištu u Brnu. Suosnivač je projekta Standuino (2011.) i član bendova Hugo & Zoe, CaveArt i Standuino Orchestra. Član je kolektiva 4AM mediaLab i kustos autonomnih umjetničkih prostora u sklopu kolektiva Grau Kllktv. Sklada glazbu za Narodno kazalište u Brnu.

www.standuino.eu
standuino@gmail.com

13

10—18 h

Studentski centar (Zagreb)