Vladimir Novak (HR) IN/OUT OF LINE

Reaktivna kinetička instalacija, 2018.

Ovaj procesualni rad istražuje prostorno ponašanje linije čiji su karakter i pojavnost izravna posljedica prevođenja rudimentarnih fizioloških reakcija živih organizama u digitalni zapis. Suptilna forma crne pokretne linije u prostoru iz pravca u krivulje transformira se kao vizualna posljedica komunikacije između komponenata sustava koji reagira kada „njegov“ prostor biva definiran relacijom prema drugome.

Instalaciju pogoni sistem mikrokontrolera, kamera, elektromotora, kolotura i užnica koji čeličnom užadi i utezima mijenjaju poziciju poliesterske gurtne u prostoru. Njeno je gibanje determinirano hermetičnim i napetim sustavom pretpostavljenim za obradu informacija te njihovu istovremenu fizičku interpretaciju u prostoru.

Fokusiran na proksemičke faktore svojstvene živim organizmima, rad uzima u obzir granice teritorijalnosti poput intimnog, osobnog, društvenog i javnog prostora, svodeći ih na gotovo animalne reakcije – bijeg, napad, znatiželju, opuštenost ili rezigniranost.

Gotovo neprimjetna linija kontinuirano neverbalno komunicira i istražuje kako na vizualnom polju izgleda impuls koji ocrtava perceptivne mogućnosti neživog tkiva. Prevođenjem u algoritamski kod, instalacija na temelju unesenih kombinacija kreira autentičnu simulaciju razumijevanja ljudskih reakcija iz strojne perspektive. Vlastitom promjenom i neprekidnim redefiniranjem svoje okoline rad zauzima ulogu moderatora između živog subjekta te potencijalnih stanja neživog objekta.

Sama jukstapozicija reakcije čovjeka i elektromehaničkog sustava kojom se rad poigrava potiče kritičko promišljanje antropocena, svijeta u kojem ljudi tradicionalno ne prihvaćaju inherentno pravo ostalih subjekata ekološkog sustava te postavlja pitanje kako će se suvremena bioetička teorija postaviti prema novim akterima naše ekološke zajednice – strojevima.

Koprodukcija: KONTEJNER
Tehnički suradnici: Nikola Kukić, Marko Videc
Posebne zahvale: Marijan Sutlović

Vladimir Novak (HR)

Vladimir Novak (1987.) svojim dosadašnjim radovima istražuje materijalnost i prostorne karakteristike skulpture i instalacije, gradeći minimalističke strukture monumentalnog karaktera koje prozivaju prostornost, mjeru i odnose izloženih objekata, promatrača i okoline. U novijim radovima kao reakcijama na određena mjesta i njihove specifičnosti, istražuje komunikacijske aspekte skulptura, instalacije i prostora u vidu radova čija je vizualna pojavnost indirektna posljedica mehaničkih radnji, procesa djelomično ili potpuno determiniranih ulaznim i izlaznim podacima programskog koda.

Diplomirao je kiparstvo 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Goranske kiparske radionice Lokve na 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2018., HPB Grand Prix-a na 34. Salonu mladih – Panoptikon 2018. godine te Rektorove nagrade za samostalni projekt 2015. godine. Predstavio se izložbama u Galeriji Bačva u Zagrebu, u Studiju galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu 2017., Francuskom paviljonu 2017. i Galeriji SC u Zagrebu. Sudjelovao je na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi mu se nalaze u Fundusu ALU u Zagrebu i Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, privatnim kolekcijama te kao javne plastike u Vrsaru i Bjelovaru. Član je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

kontakt: vnovak2@gmail.com