6c6f6e67207468726f77Anthea Caddy (AU/DE), Miodrag Gladović (HR)

Hakiranje Google karata

Ovaj rad dio je većeg korpusa umjetničkih djela koji je nastao u sklopu dugogodišnjeg istraživačkog projekta umjetnice Anthee Caddy u suradnji s umjetnikom i dizajnerom Miodragom Gladovićem kroz Spatial Media Art Labs u Rotterdamu. Prepoznajući da je protok energije posvuda oko nas, umjetnici su se zapitali kako bi se to moglo iskoristiti, razotkriti i prikazati putem tehnologije u različitim unutarnjim i vanjskim okruženjima.

Praćenje putova širenja energije jedna je od metoda iskorištavanja zvučne energije za stvaranje proširenog fizičkog sustava. Umjetnica koristi rezonantni sustav tijela violončela: složeni vibracijski sustav rezonantnih modova različitih amplituda i lokacija koji se širi unutar rezonantnog tijela i projicira prema van. Tijelo violončela efektno se projicira u umjetnički prostor iz generativnog sustava snimljenih uzoraka violončela kroz šest paraboličnih zvučnika. Publika tako doživljava prostorno poniranje zvučnih i fizičkih fenomena: iz jedne crne kutije, koja je tijelo violončela, u drugu, koja je prostor.

Nakon nastupa uživo u muzeju Stedelijk u Amsterdamu i Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, gdje su se koristila dva parabolična zvučnika velikih razmjera koji projiciraju snopove zvuka duge i do 3 km te opsega 60 cm, kao i instalacije u Haus der Kulturen der Welt u Berlinu, je četvrto izdanje u seriji, predstavljeno kao generativna instalacija sa šest manjih paraboličnih zvučnika za internu uporabu.

Anthea Caddy (AU/DE)

Anthea Caddy u svom radu propituje prostornu energiju te njezino fizičko širenje i projekciju unutar različitih materijala. Njezina istraživanja rezultiraju instalacijama i performansima u neobičnim okruženjima u kojima koristi specijalizirane zvučnike i medije za pojačanje kako bi proširila i razotkrila prostorne fenomene unutar okoline u kojima živimo. Nastupala je i izlagala u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Europi, a njezini nastupi uključuju Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, godišnji festival zvučne umjetnosti Liquid Architecture u Australiji, Diapason Gallery u New Yorku, Galerie für Zeitgenössische Kunst u Leipzigu, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía u Madridu, Observatori Festival u Valenciji, ISSUE Project Room u New Yorku, Goethe Institut u Bostonu, Project Space Gallery u Melbourneu, Wroclaw Museum of Contemporary Art u Poljskoj, Internationales Musikinstitut Darmstadt, Borealis u Norveškoj, Wien Modern, Institute of Contemporary Arts u Londonu, MaerzMusik i Sonic Acts Festival u Amsterdamu. Uz samostalne radove, Caddy je surađivala i nastupala s brojnim umjetnicima, osobito s pionirskim elektro-akustičkim skladateljem Davidom Behrmanom.

antheacaddy.net
antheacaddy@gmail.com

Miodrag Gladović (HR)

Miodrag Gladović (HR) je diplomirani inženjer elektrotehnike, glazbenik i multimedijalni umjetnik. Već godinama je izuzetno aktivan na suvremenoj umjetničkoj sceni, bilo kao član umjetničkog dvojca Lightune.G s Bojanom Gagićem, bilo samostalno, a svojim radom, inženjerskim znanjem i izuzetnom kreativnošću kontinuirano doprinosi inovativnosti projekata u kojima sudjeluje. Kombinacija punk pristupa i DIY etike, dva desetljeća dugo glazbeničko iskustvo u stilski različitim bendovima i projektima, inkorporiranje i korištenje novih tehnologija u umjetničkom radu, senzibilitet za suvremenu glazbu i umjetnost - sve su to razlozi zbog kojih je Gladović postao jedno od najprominentnijih imena suvremene scene, ponajprije eksperimentalne i improvizatorske glazbene, ali i drugih inovativnih suvremenih umjetničkih praksi. Kao stručni suradnik udruge KONTEJNER, inženjer i umjetnik Gladović stoji iza projekata višekanalne difuzije zvuka, kako produkcijskih tako i edukativnih. Osim inženjerskog doprinosa višekanalnim postavima, izuzetno je važan i njegov autorski doprinos u tom kontekstu. Na Gibanjima 2022. godine Gladović je praizveo svoju višekanalnu kompoziciju Skladba za malu harmoniku i velike zvučnike, a ove će godine predstaviti ambisonic DJ set u kojem će puštati svoje omiljene pjesme na rubu ambijentalnog zvuka i plesne ritmike, upmixano u ambisonic formatu.