Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovimaKata Mijatović (HR)

Hakiranje Google karata

Rad je inspiriran svjetlosnim objektom nazvanim Mašina za snove koju je 1959. izumio britanski umjetnik Brion Gysin. Mašina za snove šuplji je cilindar s matematički precizno postavljenim geometrijskim prorezima i svjetlom u sredini koje se emitira na frekvenciji od 8 do 13 herca, što oponaša tzv. alfa valove u mozgu kakvi se pojavljuju neposredno prije nego što zaspimo ili za vrijeme meditacije. Gysinov cilindar okreće se na gramofonu, a u stroboskopsko treperenje svjetla koje prodire kroz proreze „gleda se” zatvorenih očiju.

Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima sastoji se od dva cilinidra postavljena na dva podloška s ugrađenim elektromotorima koji cilindre okreću u različitim smjerovima. Preko cilindara od prozirnog pleksiglasa čitavom je površinom zalijepljena crna folija na kojoj su urezani zapisi snova iz online domene Arhiv snova (www.arhivsnova.hr). Vrtnju cilindara prati audiosnimka s white noise zvukom za uspavljivanje.

Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima doživljava se otvorenih očiju, a umjesto kroz geometrijske proreze, svjetlost se širi kroz urezane tekstove nečijih odsanjanih snova. Objekt je dupliran da bi se postigla optička rezonanca u kružnom gibanju, a dodan je i white noise zvuk koja potencira proces „uspavljivanja".

Iako je zbog kruženja cilindara čitanje tekstova gotovo nemoguće, namjera Dvostruke mašine je da u koncentričnim krugovima „emitira” već odsanjane snove drugih ljudi kao hipnotički okidač s produženim djelovanjem – za naše vlastite snove koji će tek uslijediti.

Tehnički suradnik: Hrvoje Đukez
Produkcija: KONTEJNER

Kata Mijatović (HR)

Kata Mijatović (r. 1956., Branjina) je multimedijalna umjetnica. Diplomirala je pravo 1981. na Pravnom fakultetu u Osijeku. Bila je članica je neformalne umjetničke grupe Močvara (Baranja) od 1988. do 1991., a od 1991. do 1993. studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci (Accademia di belle arti Firenze). Studij slikarstva nastavlja 1993. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirala 1997. godine. Od 2005. do 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije, od 2005. voditeljica je Galerije AŽ (Atelijeri Žitnjak) u Zagrebu, a od 2007. članica je Umjetničke organizacije PLEH. Na 55. Venecijanskom bijenalu 2013. sudjelovala je kao predstavnica Hrvatske s projektom Između neba i zemlje (kustos Branko Franceschi). Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Polazna je točka u umjetničkom radu Kate Mijatović suprotstavljanje dvaju psihičkih prostora, svjesnog i nesvjesnog, i njihova interakcija. Poseban su segment radovi sa snovima kao osnovnim konstruktivnim sadržajem. Baveći se fenomenom sna, ovi radovi problematiziraju percepciju stvarnosti u odnosima svjesno – nesvjesno i istražuju funkciju nesvjesnog u konstruiranju stvarnosti.

kmijatovic0@gmail.com