Kata Mijatović (HR) Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima

2021., instalacija

Rad je inspiriran svjetlosnim objektom nazvanim Mašina za snove koju je 1959. izumio britanski umjetnik Brion Gysin. Mašina za snove šuplji je cilindar s matematički precizno postavljenim geometrijskim prorezima i svjetlom u sredini koje se emitira na frekvenciji od 8 do 13 herca, što oponaša tzv. alfa valove u mozgu kakvi se pojavljuju neposredno prije nego što zaspimo ili za vrijeme meditacije. Gysinov cilindar okreće se na gramofonu, a u stroboskopsko treperenje svjetla koje prodire kroz proreze „gleda se” zatvorenih očiju.

Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima sastoji se od dva cilinidra postavljena na dva podloška s ugrađenim elektromotorima koji cilindre okreću u različitim smjerovima. Preko cilindara od prozirnog pleksiglasa čitavom je površinom zalijepljena crna folija na kojoj su urezani zapisi snova iz online domene Arhiv snova (www.arhivsnova.hr). Vrtnju cilindara prati audiosnimka s white noise zvukom za uspavljivanje.

Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima doživljava se otvorenih očiju, a umjesto kroz geometrijske proreze, svjetlost se širi kroz urezane tekstove nečijih odsanjanih snova. Objekt je dupliran da bi se postigla optička rezonanca u kružnom gibanju, a dodan je i white noise zvuk koja potencira proces „uspavljivanja".

Iako je zbog kruženja cilindara čitanje tekstova gotovo nemoguće, namjera Dvostruke mašine je da u koncentričnim krugovima „emitira” već odsanjane snove drugih ljudi kao hipnotički okidač s produženim djelovanjem – za naše vlastite snove koji će tek uslijediti.

Tehnički suradnik: Hrvoje Đukez
Produkcija: KONTEJNER

Kata Mijatović (HR)

Kata Mijatović (r. 1956., Branjina) je multimedijalna umjetnica. Diplomirala je pravo 1981. na Pravnom fakultetu u Osijeku. Bila je članica je neformalne umjetničke grupe Močvara (Baranja) od 1988. do 1991., a od 1991. do 1993. studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci (Accademia di belle arti Firenze). Studij slikarstva nastavlja 1993. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirala 1997. godine. Od 2005. do 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije, od 2005. voditeljica je Galerije AŽ (Atelijeri Žitnjak) u Zagrebu, a od 2007. članica je Umjetničke organizacije PLEH. Na 55. Venecijanskom bijenalu 2013. sudjelovala je kao predstavnica Hrvatske s projektom Između neba i zemlje (kustos Branko Franceschi). Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.

Polazna je točka u umjetničkom radu Kate Mijatović suprotstavljanje dvaju psihičkih prostora, svjesnog i nesvjesnog, i njihova interakcija. Poseban su segment radovi sa snovima kao osnovnim konstruktivnim sadržajem. Baveći se fenomenom sna, ovi radovi problematiziraju percepciju stvarnosti u odnosima svjesno – nesvjesno i istražuju funkciju nesvjesnog u konstruiranju stvarnosti.

kmijatovic0@gmail.com