Električne šetnje Zagreb 2021.Christina Kubisch (DE)

Hakiranje Google karata

Od kasnih 1970-ih godina, Christina Kubisch radi sa sustavom elektromagnetske indukcije koji je od osnovne tehnike razvila u zaseban umjetnički alat. Godine 2003. započela je seriju Električne šetnje u javnom prostoru, gdje prati elektromagnetska polja urbanih sredina u obliku gradskih šetnji u kojima se akustička svojstva nadzemnih i podzemnih elektromagnetskih polja pojačavaju i postaju čujna.

Paleta ovih zvukova, njihov ton i jačina razlikuju se od mjesta do mjesta i od države do države. Ipak, zajedničko im je jedno: nalaze se posvuda, čak i ondje gdje ih ne bismo očekivali. Svjetlosni sustavi, bežični komunikacijski sustavi, radarski sustavi, sigurnosne naprave protiv krađe, nadzorne kamere, mobiteli, računala, tramvajski kablovi, antene, navigacijski sustavi, bankomati, bežični internet, neonske reklame, mreže javnog prijevoza itd. stvaraju električna polja koja se čine skrivenima pod plaštom nevidljivosti, ali imaju nevjerojatnu prisutnost.

Električne šetnje poziv su na specifičnu vrstu istraživanja. S posebno napravljenim indukcijskim slušalicama i kartom okolice na kojoj su označene moguće rute i posebno zanimljiva električna polja, posjetitelj može krenuti u šetnju sam ili u grupi. Percepcija svakodnevne stvarnosti mijenja se kada se osluškuju elektromagnetska polja: ono što se čini poznatim pojavljuje se u drugom kontekstu. Ništa ne izgleda onako kako zvuči. I ništa ne zvuči onako kako izgleda.

Električne šetnje Zagreb 2021. šetnja je br. 84 serije koja je predstavljena u cijelom svijetu.

Christina Kubisch (DE)

Christina Kubisch (r. 1948. u Bremenu, Njemačka) pripada prvoj generaciji umjetnika zvuka. Njezina praksa obuhvaća performanse, koncerte, video radove i zvučne skulpture, ali najpoznatija je po zvučnim instalacijama i elektroakustičkim skladbama.Kubisch je prvo studirala slikarstvo, a zatim glazbu te je stekla diplomu flautistice. Nastavila je izučavati komponiranje i elektroniku. Umjetnički je razvila više tehnika koje se temelje na elektromagnetskoj indukciji, sunčevoj energiji i posebnim svjetlosnim sustavima. Godine 2003. započela je seriju Električne šetnje, gdje javnost može koristiti posebno napravljene slušalice za osluškivanje skrivenih elektromagnetskih valova koji se nalaze oko nas.Od 1974. Kubisch je imala brojne samostalne izložbe u Europi, SAD-u, Australiji, Japanu i Južnoj Americi te je sudjelovala na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima. Njezinu glazbu objavljuju razne diskografske kuće, kao što su Cramps, Important Records i Gruenrekorder.Kubisch je profesorica audio-vizualnih umjetnosti u Berlinu, Parizu, Saarbrückenu i Oxfordu. Dobitnica je mnogih nagrada i članica je Umjetničke akademije u Berlinu. Kubisch živi i radi u Berlinu.

christinakubisch.de
kubisch@snafu.de