Simon Weckert (DE) Hakiranje Google karata

2020., instalacija i video dokumentacija performansa

Devedeset devet rabljenih pametnih telefona prevozi se ručnim kolicima kako bi stvorili virtualnu prometnu gužvu na Google kartama. Na taj način moguće je zelenu ulicu pretvoriti u crvenu, što utječe na naš fizički svijet jer se automobili preusmjeravaju na drugu trasu kako ne bi zaglavili u prometu.

Svojim Geo alatima, Google je stvorio platformu koja korisnicima i tvrtkama omogućuje interakciju s kartama na nov način. To znači da se pitanja moći u diskursu kartografije moraju preformulirati. No kakav se odnos između umijeća omogućavanja i tehnika nadzora, kontrole i regulacije očituje na Googleovim kartama? Funkcioniraju li te karte kao dispozitivne mreže koje određuju ponašanje, mišljenje i slike živih bića, primjenjujući moć i kontrolirajući znanje? Dispozitiv moći upisan je u kartama, koje su i same proizvod kombinacije aktualnih stanja znanja i stanja moći. Googleova simulacijska karta i modeli svijeta određuju stvarnost i percepciju fizičkih prostora te razvoj modela djelovanja.

Suradnik: Moritz Ahlert

Simon Weckert (DE)

Simon Weckert voli prenositi znanje iz raznih područja, od generativnog dizajna do fizičkog računarstva. Njegov fokus je na digitalnom svijetu – uključujući sve što se odnosi na programski kod i elektroniku, uz promišljanja aktualnih društvenih aspekata, od tehnološki usmjerenih istraživanja do rasprave o aktualnim društvenim pitanjima. Weckert ne procjenjuje vrijednost tehnologije u smislu stvarne korisnosti, nego iz perspektive budućih generacija. Rezultat su tehnološki sustavi, instalacije i hibridni objekti putem kojih komplicirana pitanja nastoji učiniti pristupačnima.

simonweckert.com
sw@simonweckert.com