Carolin Liebl (DE) i Nikolas Schmid-Pfähler (DE) RE:PLACES

2021., performativna instalacija

Na početku performativne instalacije RE:PLACES, prostor je već obilježen skulpturama ekspresivnih oblika i boja. Ako bolje promotrimo, svojstva tih predmeta čine se netipičnima s obzirom na materijal od kojeg su napravljeni – golem komad plastike u obliku šarenih, apstraktnih struktura na čijoj se površini ponekad pojavljuju mjehurići. Komadi se sastoje od različitih vrsta plastike, a potječu od industrijske proizvodnje, gdje su nastali kao otpadna tvar strojnog čišćenja.

Složena struktura koja podsjeća na letjelicu s tronošcem za planetarno slijetanje kreće se izložbenim prostorom. Robot kroz sustav lijevaka prenosi granule plastičnog otpada u različitim bojama. Plastična se materija zagrijava i potiskuje pomoću cilindričnog ekstrudera u središtu robota i potom istječe kao šarena masa. Zagrijani materijal iskrivljuje se i izvija dok se ne ohladi i ne skruti u svoj konačni oblik. U procesima stvaranja koji traju po nekoliko minuta, robot visok 1,70 m ispušta plastične forme i rasprostranjuje ih izložbenim prostorom poput trodimenzionalnih poteza kistom.

Time nastaju raznoliki međusobno isprepleteni oblici staklaste površine i fascinantnih prijelaza boja, što su svojstva materijala koja obično ne povezujemo s plastikom. Vizualni i haptički doživljaji omogućuju intuitivan i estetski pristup temama vezanima uz plastiku i njezinu problematičnu uporabu, što potiče novo viđenje materijalnosti s ciljem promicanja javne rasprave o plastici.

Naslov instalacije RE:PLACES je skraćenica za „ekstruder za recikliranje polilaktidne kiseline (PLA) u zatvorenom krugu“ (Recycling PLA Closed-Circuit Extrusion Shaper). Predmeti nastali tijekom izložbe mogu se ponovno koristiti kao sirovina, zatvarajući na taj način proizvodni ciklus.

RE:PLACES je realiziran u okviru European Media Art Platform, programa EMARE u FACT-u (Liverpool, UK), uz potporu kulturnog programa Kreativna Europa Europske unije. Ostvaren je i uz potporu mreže European Art-Science-Technology Network for Digital Creativity.

Carolin Liebl (DE) i Nikolas Schmid-Pfähler (DE)

Carolin Liebl i Nikolas Schmid-Pfähler stvaraju skulpture i instalacije koje istražuju učinke tehnološkog razvoja na estetske i društvene vidove života koristeći elemente kinetike i robotike. Vizualna i haptička obilježja materije u njihovim su radovima jednako važna kao i programirani procesi, algoritmi i zakoni fizike. Oboje su studirali na Sveučilištu za umjetnost i dizajn u Offenbachu. Kao duo, 2017. godine diplomirali su s izvanrednim uspjehom elektroničku umjetnost u klasi prof. Julike Rudelius te sociologiju i teoriju medija u klasi prof. dr. Marca Riesa. Godine 2019., Liebl i Schmid-Pfähler osnovali su interdisciplinarni studio Atelier Wäscherei. Bivša zgrada praonice rublja u Offenbachu, koju su sami preuredili, otada služi kao prostor za rad jedanaestero umjetnika te kao platforma za razmjenu i mjesto održavanja događanja.

radiate.fish
robots@radiate.fish