Skladanje na kotačimaYannick Hofmann (DE), Johannes Jensen (DE)

Hakiranje Google karata

Nad glavama medijskih umjetnika visi Damoklov mač zbog njihova nerazmjerno negativnog ekološkog otiska. Promišljanje energetske učinkovitosti i održivosti je neizbježno u medijskoj umjetničkoj produkciji. Interaktivna instalacija Skladanje na kotačima energetski je autonomno, samodostatno rješenje za proizvodnju elektroničke glazbe koje kao pogon koristi kreativnu energiju i mišićnu snagu posjetitelja koji surađuju. Do dva posjetitelja sjede i pedaliraju na biciklima, pokrećući na taj način instalaciju: u tu su svrhu dva modificirana bicikla spojena na generatore s remenskim pogonom koji napajaju senzorski upravljani uređaj sastavljen od energetski učinkovitog jednopločnog računala i nekoliko fotootpornika. Koristeći taj uređaj, drugi posjetitelji mogu proizvesti zvuk na temelju prilagođenih grafičkih zapisa za koje su ritmovi i zvučne sekvence glazbenih fraza pojedinačno osmišljeni na papiru. Instalacija čini vidljivima i opipljivima potrebne energetske izvore koji se inače u elektroničkom svijetu teško percipiraju. Međutim, to ustvari postavlja više pitanja nego što nudi odgovora.

3D prikazi: Matthias Leipholz
Rad je dio projekta EASTN-DC i sufinanciran je iz programa Kreativna Europa Europske unije.

Yannick Hofmann (DE)

Yannick Hofmann (r. 1988. u Offenbachu na Majni) umjetnik je i kustos koji djeluje u sklopu ustanove ZKM | Centar za umjetnost i medije Karlsruhe od 2014. Umjetnički integrira metode maker scene (kao što su kreativno kodiranje, fizičko računalstvo, hakiranje hardvera), a njegova konceptualno usmjerena umjetnička djela osciliraju između vremenskih i prostornih medija koji istražuju fenomene stvarnog svijeta uz ironične, ali ipak refleksivne obrate. Djeluje na međunarodnoj sceni u Srednjoj, Južnoj i Istočnoj Europi, Rusiji, Sjevernoj Americi, Jugoistočnoj Aziji i Indiji.

yannickhofmann.de
contact@yannickhofmann.de

Johannes Jensen (DE)

Johannes Jensen (r. 1981. u Hamburgu) umjetnik je i inženjer elektrotehnike čiju umjetničku praksu karakterizira integracija pokretnih strojeva i elektronike u instalacije koje izvode besmislene radnje. Za svoje je radove dobio brojne nagrade. Nakon studija likovne umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu i Akademiji medijske umjetnosti u Kölnu, Jensen se 2019. pridružio platformi za umjetničko istraživanje i produkciju pri ustanovi ZKM | Centar za umjetnost i medije Karlsruhe.

Projekt podržali