Troika (DE/FR/UK) Terminalna plaža

2020., kompjuterska animacija, prilagođena motion capture tehnologija

Terminalna plaža je petominutni računalni animirani film u kojemu su umjetnici koristili posebno prilagođenu motion capture tehnologiju za snimanje pokreta osobe koja zamahuje sjekirom i siječe stablo. Ti su pokreti preneseni na industrijsku robotičku ruku zaogrnutu dugom crnom dlakom. Učinak je robot koji jezovito liči na životinjsku, čak i ljudsku figuru, podsjećajući na majmunoliko biće koje sasijeca naizgled zadnje stablo na Zemlji.

U tom futurističkom scenariju s kraja vremena, robot privodi kraju ono što je čovječanstvo davno započelo – kontinuirano uništavanje našeg planeta. U svijetu koji se suočava s kobnim posljedicama klimatskih promjena, dok ljudi s jedne strane žive u strahu, a s druge su prepušteni apatiji, ovaj rad izaziva kompleksne i nove emocionalne reakcije. Radnje gotovo komičnog, agresivnog robota pojačavaju osjećaj opustošenosti koju izaziva krajolik distopijskog svijeta.

Naslov Terminalna plaža odabran je kao referenca na J. G. Ballarda, ali i zbog toga što snažnije evocira i ukazuje na logičan zaključak čina predstavljenog u radu.

Rad je inspiriran reinterpretacijom teksta Theodora Johna Kaczynskog Industrijsko društvo i njegova budućnost, poznatog i pod nazivom Unabomberov manifest. Iako je tekst s pravom vrlo kontroverzan zbog zagovaranja desničarskih i simplističkih stavova, kao i zbog toga što je poslužio kao inspiracija za Kaczynskijeve brojne terorističke činove, on ipak iznosi i prilično nepobitne argumente kojima ukazuje na opasnost koju predstavlja umjetna inteligencija, sugerirajući da je čovječanstvo na putu da postane podređeno vlastitoj kreaciji i svedeno na besmisleno dokoličarenje (odlomci 171-179). Manje znani podatak je da je Kaczynski bio najmlađi ikad izabran docent iz matematike u povijesti Sveučilišta Berkeley, poznat po svojoj atipičnoj analitičkoj inteligenciji.

Suradnik za zvuk: Dr. Nigel Meredith, Britanski institut za polarna istraživanja na Antarktici (BAS)

Troika (DE/FR/UK)

Troika je grupa suvremenih umjetnika koju su 2003. osnovali Eva Rucki (r. 1976., Njemačka), Conny Freyer (r. 1976., Njemačka) i Sebastien Noel (r. 1977., Francuska). Usredotočujući se na subjektivna i objektivna čitanja stvarnosti i različite odnose koje ostvarujemo s tehnologijom, grupa istražuje načine na koje digitalni svijet utječe na fizički i zakoračuje u njega te kako tehnološki napredak utječe na naš odnos sa svijetom i među pojedincima. Djela grupe Troika dio su stalnih kolekcija muzeja kao što su M+, Hong Kong; Muzej Victoria & Albert, London; Umjetnički institut u Chicagu; MoMA, New York; Museo Jumex Collection, Mexico City; Izraelski muzej, Jeruzalem i Centar Georges Pompidou, Pariz. Godine 2019. u suradnji s biolozima, neuroznanstvenicima, Britanskim institutom za polarna istraživanja na Antarktici i fizičarima sa Sveučilišta Cambridge, Troika je započela istraživački projekt koji će kulminirati knjigom i stalnom instalacijom na otvorenom na Sveučilištu Cambridge 2023. godine. Eva Rucki, Conny Freyer i Sebastien Noel žive i rade u Londonu.

troika.uk.com
studio@troika.uk.com