Ana Sladetić (HR) Welcome

2021., interaktivni gobleni

Goblen je slikoviti vez kojim se izrađuju zidne slike kakve obično susrećemo u kućama naših starih. Tijekom pandemije COVID-19, posao i odlazak na posao sveli su se na četiri zida kuće, kao i većina vanjskih svakodnevnih radnji. Neki su tijekom pandemije doživjeli i potres koji im je i razorio ta četiri zida.

Hrvatsku je svakako u zadnjih godinu dana zadesila ironija izlaženja i neizlaženja iz sigurnog prostora. Kada je upitna sigurnost, upitna je i dobrodošlica u takav prostor, na što ukazuje i naziv rada (welcome – eng. dobro došli).

No, što je to sigurni prostor danas?
Dezinficiran. Provjeren. Izoliran.

Umjetnica ironično problematizira takav prostor i dolaske u drugi prostor putem interaktivnih goblena. Zanima je kako će posjetitelji doživjeti radnje koje su uvedene da bi spriječile virus ako se drugačije vizualno interpretiraju.

Naizgled nevin bakin zid s goblenima pretvara se u stanicu za prepoznavanje pokreta tijela i sigurne udaljenosti te omogućuje dezinficiranje ruku pomoću ultrasoničnog senzora skrivenog u jednom od goblena. Umjetnica time propituje spajanje unutarnjeg uređenja doma s odlaskom iz njega u drugi prostor te samim time i provođenje radnji koje su uvedene da bi se spriječila zaraza i širenje virusa.

Suradnik: Alen Mršić
Produkcija: KONTEJNER

Ana Sladetić (HR)

Ana Sladetić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je 2016. obranila doktorski rad pod mentorstvom Ante Rašića, red. prof., i dr. sc. Leonide Kovač, izv. prof. Ostvarila je 17 samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci, Samoboru, Koprivnici, Iloku, Parizu, Berlinu, Wiesbadenu i St. Mary’s Cityju u Marylandu. Sudjelovala je na više od 150 grupnih izložbi u Europi i inozemstvu, između ostalih Recontre / Begegnung / Susret (2020., Haus Burgund, Mainz), Artist / Don Quixote (2019., Neuer Kunstverein Aschaffenburg im KunstLANDing, Aschaffenburg), Portrait 2018 (2018., 3CICA Museum, Gimpo-si, Gyeonggi-do), 24th International Seoul Art Festival (2017., Chosun Ilbo Gallery, Seul) i drugima. Osvojila je niz priznanja, poput nagrade Galerije Kranjčar na 35. Salonu mladih (2020.) i nagrade WCCA Award for Best Artwork of World Art Youth Festival, Seul, Južna Koreja (2016.). Boravila je na rezidencijalnim programima u Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Belgiji i SAD-u te održala više javnih predavanja i radionica u suradnji s hrvatskim i stranim kulturnim ustanovama. Od 2011. godine zaposlena je na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje od 2017. radi u zvanju docentice.

anasladetic.com
anasladetic@gmail.com