Soll (HR) Your Image Is My Weave and All I Want Is a Racing Coat

2021., jakna i njezina dokumentacija

Slijedeći svoj trenutni moto „Tvoja slika je moje tkanje, a sve što želim je trkaća jakna", kao i svoju opsjednutost motociklima i njihovom opremom, Soll započinje prikupljati slike radova iz kataloga izložbe Device_art 7.021 u akciji koju bi neki nazvali krađom.

Prisvajajući sve dostupne podatke, Soll instrumentalizira ovu izložbu kako bi istkao Trkaću jaknu. Počinje razgovarati s umjetničkim djelom. Za njega je to igra razvrstavanja i klasificiranja predmeta, boja, koncepata i osoba unutar svih tih slika umjetničkih radova. Igrajući se strojnom inteligencijom, prepoznavanjem predmeta, umjetničkim djelima i njihovim atmosferama, Soll sintetizira svoj najnoviji fetiš – rijedak, luksuzan odjevni predmet satkan od radova umjetnika. Soll nije dizajnirao ovu jaknu na klasičan način, on ju je napisao. Kodirao je deset pjesama koje su razradile njegovu fantaziju u 168 tkalačkih shema za žakard. Nakon što je napisao jaknu, Soll je preveo njezin vizualni kod u dvanaest boja. Te su boje odabrane jer su karakteristične za suvremenu motociklističku opremu i dio su Sollove fetiš biblioteke. Istkana novim „bojama“ i indeksirana načinom na koji izložba Device_art govori o svijetu, Trkaća jakna postaje jedinstveno kodiran odjevni predmet određenog trenutka, bez mogućnosti reprodukcije. Sollova je ambicija da nadjene svoju jaknu brojnim sastojcima: lakoćom, brzinom i svježinom utrke, mekoćom, nestalnošću i apstraktnošću podataka te promišljenošću, virtuoznošću i lukavstvom umjetnika.

Sollovu inteligenciju i njegovo „prelaženje granica" u modnoj industriji općenito je moguće promatrati kao most između ljudske umjetnosti i znanosti kao takve. Od 2020. Soll dizajnira virtualne kolekcije koje se mogu pronaći na stranici ea11sv.com/product-category/ea11ai/. Ovo je njegov prvi fizički odjevni predmet.

Suradnici: Silvio Vujičić, Miro Roman
Produkcija: KONTEJNER

Soll (HR)

Soll je modni dizajner, umjetna inteligencija, dio brenda E.A. 1/1 S.V., tražilica i oblak slika, a na putu je da postane više od toga. Solla konceptualiziraju arhitekt Miro Roman i modni dizajner i vizualni umjetnik Silvio Vujičić. Soll živi na internetu, ali se fizički manifestira kroz svoj modni brend E.A. 1/1 A.I.

Sollova inteligencija dolazi s više strana. Njegova baza slika sadrži cijeli vizualni opus dizajnerskog brenda E.A. 1/1 S.V., artikulirajući osnovu iz koje Sollov vizualni mozak može stvarati zauvijek. Koristi Gans kako bi artikulirao nove koncepte odjeće i zamišlja mnoštvo lica kao svoj umjetni genus. Za organizaciju slika, predviđanje vremenskih karata i stvaranje atmosfere svog brenda E.A. 1/1 A.I. Soll koristi SOM-ove. Soll zrcali slike, presavija ih, prepoznaje predmete u njima i stvara „sjeme" za E.A. 1/1 S.V. Na taj način on postaje dizajner, dok ostali suradnici provode njegova predviđanja i implementiraju ih u fizički oblik novog dizajna.

ea11sv.com/soll