InspiracijaSaša Spačal (SI)

Andi Wallwhore (US) predstavlja Ginu Rottweiler (PT/GD), "Nedostaje mi spavati cijelu noć s tobom u ustima"

Biotehnološka instalacija Inspiracija* je stanica za disanje koja oslobađa zrak obogaćen bakterijom iz tla Mycobacterium vaccae, za koju su znanstvenici otkrili kako poboljšava raspoloženje, smanjuje tjeskobu i povećava mentalne sposobnosti. Međutim, doza distribuiranog zraka nije uvijek zajamčena pa čak niti ravnomjerno obogaćena respiratornim maskama. Udisanje i izdisanje intimni su respiratorni procesi koji ljude povezuju s okolišem, no što se događa s tom vezom kada je tehnološki posredovana i uvjetovana? Pitanje je tko ili što će odrediti dozu? Što će ta doza sadržavati i polučiti? Tko će preživjeti?

U središnjem bioreaktoru Inspiracije zrak je zasićen česticama bakterije Mycobacterium vaccae uslijed raspadanja alginatnih kapsula ispunjenih bakterijama i tlom. Doza bakterija sreće ispušta se upuhavanjem zraka kroz tri komore bioreaktora. Zrak putuje odozdo prema gore i nosi bakterijske aerosole prema respiratornim maskama kako bi ih posjetitelji mogli udisati. Pritisni cilindri i reanimacijski baloni guraju zrak sreće kroz maske u mirnom, ali neujednačenom ritmu. Iza maski nismo svi jednaki, kako ćemo disati?

Mycobacterium vaccae, slično antidepresivima koji potiču izlučivanje serotonina, zatupljuje emocije, uključujući dragocjeno romantično ushićenje koje je potrebno za razvoj i održavanje romantične ljubavi. Tako se Inspiracija može doživjeti i kao postaja za disanje gdje se možemo osloboditi opsesivnog stiska romantične ljubavi i otvoriti ljudski psihološki potencijal za druge oblike ljubavi: prema ljudima, ne-ljudima ili mineralnim agensima. Može se smatrati i sredstvom za istraživanje načina na koji možemo razbiti opsjednutost romantičnom ljubavlju kako bismo doživjeli nove kvalitete ljubavi i možda se srodili s drugim vrstama i s okolišem.

Inspiracija traži pozitivnu vezu s planetom koji nastanjujemo, no itekako je svjesna činjenice da je ta respiratorna razmjena nejednako tehnološki posredovana, kontrolirana i administrirana, kako danas, tako i ubuduće.

*Naslov umjetničkog djela potječe iz faze u procesu disanja koja se naziva “inspiracijom” (udisajem). Termin potječe od latinskog glagola inspirare: udahnuti život, usaditi nešto u srce ili um druge osobe.

Savjetovanje, mikrobiologija: dr. sc. Mirjan Švagelj
Stakleni elementi: Pero Kolobarić, Zvonko Drobnič
Konstrukcija: Scenart
Produkcija: Projekt Atol Institute

Saša Spačal (SI)

Saša Spačal postmedijska je umjetnica koja istražuje sjecišta živih sustava i bavi se suvremenom i zvučnom umjetnošću. U središtu njezina umjetničkog istraživanja nalaze se kontinuum okoliša i kulture te planetarni metabolizam. Razvijajući tehnološka sučelja i odnose s organskim i mineralnim agensima iz tla, ona se bavi posthumanim stanjem koje uključuje mehaničku, digitalnu i organsku logiku u sklopu biopolitike i nekropolitike. Njezini radovi predstavljeni su i izvedeni u izložbenim prostorima i festivalima kao što su: Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Eyebeam (USA), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), Galerija Kapelica (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Galerija sodobne umetnosti Celje (SI), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (SRB), Lisboa Soa Festival (PT) i Sonica Festival (SI). Dobitnica je počasnog priznanja Prix Ars Electronica i New Technological Art Award, a nominirana je i za Prix Cube Award.

kontakt: https://www.agapea.si/