MlijekoAna Sladetić (HR)

Andi Wallwhore (US) predstavlja Ginu Rottweiler (PT/GD), "Nedostaje mi spavati cijelu noć s tobom u ustima"

Pismo je, uz tisuću drugih svjedočenja, upućeno Hrvatskom saboru na čitanje u ponedjeljak, 15. listopada 2018. godine:

“Nakon čekanja od 14 sati da se normalno porodim, uz krivo davanje epiduralne i još dripa (kako bi porod bio što prirodniji – 39 tjedana + 5 dana bila sam školska trudnoća, glavica djeteta okrenuta prema dolje) te opominjanja da se smirim jer je nemoguće da me boli, nakon što je djetetu na CTG-u srce sporije kucalo stavili su me na hitan carski te krenuli rezati, gdje sam kriknula da me boli, a anesteziologinja i njezina sestra me ismijavale da je to nemoguće, a nakon drugog zareza i ponovnog krika su mi dale opću anesteziju. Nakon toga, dali su mi dijete na prsa te idući dan je beba bila 0-24 u sobi jer je to Bolnica prijatelj djece. Odmah su sestre govorile kako trebam podići dijete i stavljati na prsa. Nisu pokazale kako. Ponavljale su kako moram ustajati i dizati bebu. Sa svježim rezom od 18 cm to je dosta teško. Jer me boli, jer se nisam 40 sati naspavala. A na moj zahtjev da uzmu dijete od 12-5 h sestra na pedijatriji je odgovorila: A grofica bi se malo naspavala? Došla je u 1 sat i vratila dijete u 4.

Očekuje se da se sve zna, ništa se ne pokazuje i forsira se do psihičkog sloma ženu koja prođe svježu operaciju. Kakva ste to majka, ako ne dojite?

Sv. Duh bolnica #PrekinimoŠutnju 2018

Rad Mlijeko simbolizira ekstravagantnu ljubav i današnje iskustvo majke u Hrvatskoj, ali također daje simboličan uvid u izopačeni način tretiranja tijela žene. Novorođeno dijete, koje je nesvjesno okoline i sebe, kao prvu hranu koje tek okusi jest mlijeko svoje majke. Rad problematizira položaj majke kojoj se nameće struktura obrasca koji treba ispuniti kako bi bila potpuna i prihvaćena od društva.

Ana Sladetić (HR)

Ana Sladetić diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je 2016. obranila doktorski rad pod mentorstvom Ante Rašića, red. prof., i dr. sc. Leonide Kovač, izv. prof. Ostvarila je 17 samostalnih izložbi u Zagrebu, Rijeci, Samoboru, Koprivnici, Iloku, Parizu, Berlinu, Wiesbadenu i St. Mary’s Cityju u Marylandu. Sudjelovala je na više od 150 grupnih izložbi u Europi i inozemstvu, između ostalih Recontre / Begegnung / Susret (2020., Haus Burgund, Mainz), Artist / Don Quixote (2019., Neuer Kunstverein Aschaffenburg im KunstLANDing, Aschaffenburg), Portrait 2018 (2018., 3CICA Museum, Gimpo-si, Gyeonggi-do), 24th International Seoul Art Festival (2017., Chosun Ilbo Gallery, Seul) i drugima. Osvojila je niz priznanja, poput nagrade Galerije Kranjčar na 35. Salonu mladih (2020.) i nagrade WCCA Award for Best Artwork of World Art Youth Festival, Seul, Južna Koreja (2016.). Boravila je na rezidencijalnim programima u Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Belgiji i SAD-u te održala više javnih predavanja i radionica u suradnji s hrvatskim i stranim kulturnim ustanovama. Od 2011. godine zaposlena je na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje od 2017. radi u zvanju docentice.

anasladetic.com
anasladetic@gmail.com