Škart (RS) Domino Dance

Audio instalacija, 2009.

Dvomjesečni život grupe Škart među stanarima doma umirovljenika Peppie Close u Hackneyju je prvi pokušaj iskoraka organizacije Space Gallery u komunalno-javni prostor Londona. Zajednica umirovljenika, u ovom slučaju isključivo crnačkih doseljenika s Kariba, sačuvala je iskustva prvog poslijeratnog vala emigranata i konačno dobila svoje sustanare-arhivare:

London houses, factories like looking, Red brick chimneys our lives are cooking

Domino-rat, koji igraju petkom navečer, iza šifriranih kamenih poruka (Domino life, from zero to six / Not much to count, not much to fix) krije i čitave strateške recepte (I'm winnin' when not thinkin' / I'm loosin' when I'm choosin'). Razgovore s umirovljenicima Škartovci su pretočili u ilustrirane dvostihe koji su postali dio interijera doma umirovljenika i trag prisutnosti generacije koja je uložila svoje snove u izgradnju novog svijeta. Karipski umirovljenici sada ponosno vode svakog gosta od ploče do ploče i pokazuju svoje sačuvane riječi:

If chance to turn back the clock, Me stay home: same beach, same rock

organizacija: SPACE Gallery, London
prostor: Peppie Close, Hackney, London
suradnici: Sophie Hope, Sheila Louis
audio montaža: Filip Zarić

Škart (RS)

Grupa ŠKART osnovana je 1990. godine u Beogradu. Funkcionira kroz produktivni sukob poezije, arhitekture, grafičkog dizajna, kombiniranih tehnika i društvenog aktivizma. Nakon deset godina uličnih akcija (Your shit = Your responsibility, Kuponi za preživljavanje, Za početak ništa itd.), grupa se uključila u dugoročni proces pokretanja i razvijanja novih kolektiva i mreža, kao na primjer: - zborovi (dostupno svima – pjevanje vlastitih pjesama tijekom javnih proba: Horkeškart, Proba, Deca sa meseca) - vezenje (ručni radovi za nova društvena/politička umjetnička djela; ženska i muška grupa) - festivali poezije (usavršavanje za mlade i stare pjesnike: Pesničenje) - dječja poezija i glazbene priredbe - pjesničke izvedbe-napadi u školama, radionice i priredbe Grupa ŠKART organizirala je performanse, radionice, izložbe i predavanja diljem svijeta (Europa, Amerika, Azija).

www.skart.rs
dbalmaz@gmail.com
skartprota@gmail.com