Stahl Stenslie (NO) Seksijatrija

Projekt posvećen ekstravagantno senzualnim, starijim tijelima

Naprave, 2013.

Živimo u vremenu koje obožava i seksualizira mladost, njenu ljepotu, poželjnost, potencijale, seksualne potrebe i eksplicitne prakse. A opet, budućnost mladosti je starost. Nakon 25. godine života, tijelo počinje polagano propadati, osjetila su nam slabija, osjetilni doživljaji narušavaju se malo-pomalo, kao i tjelesna snaga i funkcionalnost. Kako onda funkcioniramo na seksualnom polju kada nas stignu godine? Kako se nosimo s požudom dok nas bole križa, s prstima od papira, ukočenim udovima i slabom cirkulacijom od koje nam pate spolni organi? Ako ste i tada seksualno aktivni, kako to radite? Prestaje li seks i uživanje u seksu kad navršimo šezdeset? Ili osamdeset? Jednom mora prestati. Ili?

Medicinski gledano, seks čini ljude sretnima, bilo da su mladi ili stari. Zadovoljstvo u seksu i sreća ključni su za psihičku i emocionalnu ravnotežu. Apstinencija može prouzrokovati anksioznost i depresiju. Zanimljiva “nuspojava” seksa je da redovito upražnjavanje može produljiti životni vijek. Brinu vas ukočena leđa? E, pa, za vrijeme seksa proizvode se endorfini koji djeluju kao prirodni lijek protiv bolova, što će reći da se možete dobro zabavljati s manje tableta. A što je sa srcem? Možete li dobiti infarkt? Zabilježeni su rijetki slučajevi gdje seks smanjuje razinu kolesterola. Drugim riječima, od seksa dulje živimo i bolje se osjećamo. Dakle, može se biti seksualno aktivan i u poodmakloj životnoj dobi. No, je li to stvarno tako?

Usprkos uvriježenom mišljenju, zavidan postotak starijih osoba upražnjava seks cijeli svoj život. Možda ne toliko često ili s istim intenzitetom od kojega se magle prozori i sagorijevaju kalorije, ali oni tjeraju dalje. S vremenom čak može postati sve bolji. Više samopouzdanja i stalni seksualni odnosi vode do puno opuštenijeg stava prema seksu i ugodnijem seksualnom životu. Nedavno istraživanje potvrdilo je da puno veći postotak starijih osoba ima seksualne odnose, a jednim dijelom je riječ o boljem i puno intimnijem iskustvu. To bi se moglo dobro opisati kao Intimijatrija (intima+gerijatrija). Međutim, sa sve većim brojem starije populacije, u budućnosti će se razviti seksualna industrija za masovno seksijatrijsko tržište. Bit će još više pornografije, ali će se ujedno promicati potreba i želja starijih osoba za zdravim životom koji je produljen zahvaljujući seksualnosti. Kakav je osjećaj imati seksualni odnos kao starija osoba u mladome tijelu? Kako bismo pripremili našu omladinu za budućnost koja ih čeka, projekt Seksijatrije oblikuje mlađa tijela tako da budu starija od 70 godina, dočaravajući osjetilni razvoj u starijoj dobi.

Izloženo je nekoliko osjetilnih naprava: 1. Age-Strap – pojas starosti pomoću kojeg tijelo zauzima položaj krhkog osamdesetgodišnjaka. 2. Tactile’O’pairment (opip bez pipanja) – smanjuje osjetljivost prstiju, ali ne u potpunosti. 3. Luđačka košulja za penis: kondom poput kože koji se navlači preko muškog spolovila, smanjujući cirkulaciju i osjete kako bi se potaknula impotencija. 4. Vaginalna špilja oponaša brojne nabore ostarjele vagine, s erotskim zonama koje su povećaneoko bokova, trbuha i na unutarnjoj strani bedara, smanjujući tako osjetljivost ne samo tih područja, nego i samih genitalija.

literatura:

Weeks, 2013, http://www.medicalnewstoday.com/ articles/262990.php http://www.medicalnewstoday.com/releases/237994.php
http://www.helpguide.org/elder/sexuality_aging.htm

Stahl Stenslie (NO)

Stahl Stenslie je umjetnik, kustos i istraživač. Specijalizirao se za eksperimentalnu medijsku umjetnost i interaktivne instalacije. U svojim djelima usmjeren je na nedavne tehnološke razvoje, kao, na primjer, dodirnu komunikaciju na pametnim telefonima, somatske zvukovne ambijente i funkcionalno ubojito umjetničko oružje od jeftinog plastičnog materijala. Estetski gledano, njegova umjetnost i umjetnički izražaj usmjereni su na suprotstavljanje uobičajenom gledanju na svijet. Postavlja pitanja koja smo skloni izbjegavati ili pitanja na koja odgovore možemo naći u sjenama postojanja. Izlagao je i predavao na važnim međunarodnim događanjima (ISEA, DEAF, ArsElectronica, SIGGRAPH). Predstavljao je Norvešku na 5. bijenalu u Istanbulu, bio suorganizator 6. kiberkonferencije i osvojio Veliku nagradu Norveškog kulturnog vijeća. Vodio je brojne simpozije, poput ArsElectronica (NextSex), ArcArt i Oslo Lux (2013.) Doktorski rad posvetio je dodiru i tehnologijama (virtualtouch.wordpress.com), a trenutno predaje i bavi se istraživanjem kao redovni profesor na danskom Sveučilištu Aalborg, na Odsjeku za umjetnost i tehnologiju.

http://sexiatrics.wordpress.com/
stenslie@gmail.com