Miodrag Gladović (HR), Andro Giunio (HR), Miroslav Piškulić (HR) Nove zvučne perspektive

Drugi po redu Future DiverSocieties umjetnički Lab udruge KONTEJNER u sklopu EU projekta Future DiverCities održat će se u sklopu zagrebačke izložbe site-specific instalacije švicarskog umjetnika Zimouna.

Zimoun u svom umjetničkom radu gradi arhitektonske zvučne platforme koristeći veoma jednostavne funkcionalne komponente. Njegovi su projekti pretežno fokusirani na istraživanje prirode mehaničkog ritma i dinamike zvučnih sustava konstruiranih od poznatih, standardnih industrijskih objekata koji su dovedeni u kompleksne i neuobičajene fizičke i auditivne odnose. Njegove instalacije konstruirane od elegantnog nizanja mehaničkih istosmjernih motora, kablova i žica, cijevi i kartonskih površina stvaraju ekstremno složene i fascinantne zvučne strukture koje su začuđujući organske i životne.

Umjetnički Lab "Nove zvučne perspektive" uključuje hrvatske audio umjetnike/inženjere: Miodraga Gladovića, Andru Giunia i Miroslava Piškulića kao mentore, i studente zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Zajedno s mentorima, studenti će u maloj dvorani Pogona Jedinstvo kroz umjetnički proces i eksperiment s ciljem izoliranja, manipuliranja i procesuiranja zvuka instalacije postavljene u velikoj dvorani kreirati novu vizuru, novu dimenziju Zimounovog izloženog rada.

Kroz dvotjedni umjetničko-znanstveni proces i eksperiment, mentori i studenti će kreirati slobodnu psihoakustičku mapu Pogona Jedinstvo ispunjenu kompleksnim zvukom Zimounove instalacije i s ciljem lociranja određenih segmenata cjelokupnog zvuka instalacije. Locirani zvučni segmenti će se izolirati i obuhvatiti pomoću audio studijske opreme (mikrofona, snimača, itd.) te distribuirati i provesti XLR provodnicima do multikanalnog audio miksera i razglasa smještenog u privremeni audio studio u maloj dvorani. Segmente zvuka Zimounove instalacije provedene u privremeni studio umjetničkog Laba mentori i studenti dalje manipuliraju, procesuiraju te iznova sjedinjuju u novu zvučnu cjelinu kao alternativnu, novu dimenziju Zimounove instalacije - suvremenu eksperimentalnu glazbenu kompoziciju.

Na samom kraju umjetničkog LAB-a, u srijedu 25.04. s početkom u 20h u maloj dvorani Pogona Jedinstvo, mentori i studenti uživo će prezentirati zainteresiranoj javnosti rezultat dvotjednog procesa kroz zvučni performans i zajednički koncert. Posjetitelji će tom prilikom prvo moći posjetiti Zimonovu izložbu u velikoj dvorani, a odmah nakon, tridesetak metara dalje, poslušati audio performans/koncert tijekom kojeg će se kompozicija nastala iz zvuka Zimonove instalacije izvesti.

Uz kreiranje alternativne dimenzije Zimounovog rada i stvaranja glazbene kompozicije, ovaj Lab ima za cilj potaknuti studente na istraživanje zvuka kao umjetničkog medija i na promišljanje vlastitog kreativnog procesa kroz rad s lokalnim afirmiranim umjetnicima i zaljubljenicima u zvuk. Studenti u ovom slučaju nadograđuju svoje formalno obrazovanje, upoznaju se i rade s iskusnim, etabliranim umjetnicima, što direktno pozitivno utječe na njihov umjetnički razvoj, omogućuje razmjenu i transfer znanja, razvija metodologiju neformalnog umjetničkog obrazovanja i generira nova iskustva za publiku i zajednicu.

Zimoun svoje instalacije stvara prema prostoru u kojem se svaki pojedini rad predstavlja. To znači da umjetnik tijekom konceptualizacije rada planira izradu i postav te producira i realizira instalacije prema fizičkim i materijalnim aspektima izložbenog prostora, kao i njegovoj povijesnoj i arhitektonskoj dimenziji, lokalnom kontekstu, praktičnim svojstvima prostora, njegovom značenje za društvo i zajednicu. Projekt koji će se predstaviti u Zagrebu stoga znači i novu priliku za pričanje priče o bivšoj tvornici transformiranoj u Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade kao specifičnoj i jedinstvenoj platformi koja nezavisnoj umjetničkoj sceni pruža resurse za produkciju i prezentaciju kulturnih događanja različitih formata. Zgrada Pogona Jedinstvo trenutno se nalazi na početku procesa obnove u suvremeno, multifunkcionalno arhitektonsko zdanje. Analogno Zimounovoj analizi prostora i izradi unikatne site-specific instalacije, sudionici Laba će također promišljati povijest prostora u korelaciji sa sadašnjom namjenom, kao i njezinim mogućim unapređenjem kroz tehnologiju i nova kreativna rješenja.

Kako bi finalne rezultate Laba približili široj publici, segment glazbene kompozicije uz prilog o labu emitirati će se na Radio Studentu i na drugom programu Hrvatskog radija u sklopu projekta Slika od zvuka koji producira i emitira izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka.

Miodrag Gladović (HR)

Miodrag Gladović (HR) je diplomirani inženjer elektrotehnike, glazbenik i multimedijalni umjetnik. Već godinama je izuzetno aktivan na suvremenoj umjetničkoj sceni, bilo kao član umjetničkog dvojca Lightune.G s Bojanom Gagićem, bilo samostalno, a svojim radom, inženjerskim znanjem i izuzetnom kreativnošću kontinuirano doprinosi inovativnosti projekata u kojima sudjeluje. Kombinacija punk pristupa i DIY etike, dva desetljeća dugo glazbeničko iskustvo u stilski različitim bendovima i projektima, inkorporiranje i korištenje novih tehnologija u umjetničkom radu, senzibilitet za suvremenu glazbu i umjetnost - sve su to razlozi zbog kojih je Gladović postao jedno od najprominentnijih imena suvremene scene, ponajprije eksperimentalne i improvizatorske glazbene, ali i drugih inovativnih suvremenih umjetničkih praksi. Kao stručni suradnik udruge KONTEJNER, inženjer i umjetnik Gladović stoji iza projekata višekanalne difuzije zvuka, kako produkcijskih tako i edukativnih. Osim inženjerskog doprinosa višekanalnim postavima, izuzetno je važan i njegov autorski doprinos u tom kontekstu. Na Gibanjima 2022. godine Gladović je praizveo svoju višekanalnu kompoziciju Skladba za malu harmoniku i velike zvučnike, a ove će godine predstaviti ambisonic DJ set u kojem će puštati svoje omiljene pjesme na rubu ambijentalnog zvuka i plesne ritmike, upmixano u ambisonic formatu.Andro Giunio (HR)

Andro Giunio je grafički dizajner, docent na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici i umjetnik. U umjetničkoj praksi bavi se zvučnim performansom, samostalno i u kolaborativnim projektima s umjetnicima iz područja novomedijske umjetnosti, glazbe i suvremenog plesa. U svom radu istražuje ideje temporalnosti u glazbi, memorije, dokumentiranja, snimanja i reproduciranja u kompozicijama i improvizacijama sviranjem uživo, formiranjem petlji i manipuliranjem postojećih zvučnih uzoraka i zapisa na digitalnim i analognim medijima za reprodukciju. Sudjeluje u sklopu Platforme novog zvuka Sinelinea (2012., 2013., 2016.), izvodi kompoziciju za Sliku od zvuka na trećem programu Hrvatskog radija (2017.), sudjeluje u rezidencijalnom programu Galerije Miroslav Kraljević Otvoreni studio (2018.), izvodi na Izlogu suvremenog zvuka u Studentskom centru (2018.), autor je glazbe za predstavu/izložbu kolektiva BADco. Iskop (2018.) i sudjeluje u kolaborativnim projektima i performansima Koreografija utopije i Utopija produženog ovdje i sada (2018.–).

kontakt: agiunio@gmail.com

Miroslav Piškulić (HR)

Miroslav Piškulić je audio inženjer, glazbenik i eksperimentator na polju audio arta. Dugi niz godina djelovao je kao gitarist, elektronski glazbenik u mnogim bitnim underground bendovima zagrebačke nezavisne scene. Od 2014. godine postaje dio tima multimedijalnog projekta Days of the year u koji su uključeni glazbenici Nenad i Alen Sinkauz te umjetnik Ivan Marušić-Klif. Kao audio inženjer, kompozitor sudjelovao je u mnogim kazališnim eksperimentalnim projektima/performansima. Trenutno radi u Zagrebačkom kazalištu mladih kao dizajner zvuka.

Projekt podržali