foto Rolf Siegenthaler. Objavljeno ljubaznošću Studija Zimoun

Drugi po redu Future DiverSocieties umjetnički Lab udruge KONTEJNER u sklopu EU projekta Future DiverCities održat će se u sklopu zagrebačke izložbe site-specific instalacije švicarskog umjetnika Zimouna.

Zimoun u svom umjetničkom radu gradi arhitektonske zvučne platforme koristeći veoma jednostavne funkcionalne komponente. Njegovi su projekti pretežno fokusirani na istraživanje prirode mehaničkog ritma i dinamike zvučnih sustava konstruiranih od poznatih, standardnih industrijskih objekata koji su dovedeni u kompleksne i neuobičajene fizičke i auditivne odnose. Njegove instalacije konstruirane od elegantnog nizanja mehaničkih istosmjernih motora, kablova i žica, cijevi i kartonskih površina stvaraju ekstremno složene i fascinantne zvučne strukture koje su začuđujući organske i životne.

Umjetnički Lab "Nove zvučne perspektive" uključuje hrvatske audio umjetnike/inženjere: Miodraga Gladovića, Andru Giunia i Miroslava Piškulića kao mentore, i studente zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Zajedno s mentorima, studenti će u maloj dvorani Pogona Jedinstvo kroz umjetnički proces i eksperiment s ciljem izoliranja, manipuliranja i procesuiranja zvuka instalacije postavljene u velikoj dvorani kreirati novu vizuru, novu dimenziju Zimounovog izloženog rada.

Kroz dvotjedni umjetničko-znanstveni proces i eksperiment, mentori i studenti će kreirati slobodnu psihoakustičku mapu Pogona Jedinstvo ispunjenu kompleksnim zvukom Zimounove instalacije i s ciljem lociranja određenih segmenata cjelokupnog zvuka instalacije. Locirani zvučni segmenti će se izolirati i obuhvatiti pomoću audio studijske opreme (mikrofona, snimača, itd.) te distribuirati i provesti XLR provodnicima do multikanalnog audio miksera i razglasa smještenog u privremeni audio studio u maloj dvorani. Segmente zvuka Zimounove instalacije provedene u privremeni studio umjetničkog Laba mentori i studenti dalje manipuliraju, procesuiraju te iznova sjedinjuju u novu zvučnu cjelinu kao alternativnu, novu dimenziju Zimounove instalacije - suvremenu eksperimentalnu glazbenu kompoziciju.

Na samom kraju umjetničkog LAB-a, u srijedu 25.04. s početkom u 20h u maloj dvorani Pogona Jedinstvo, mentori i studenti uživo će prezentirati zainteresiranoj javnosti rezultat dvotjednog procesa kroz zvučni performans i zajednički koncert. Posjetitelji će tom prilikom prvo moći posjetiti Zimonovu izložbu u velikoj dvorani, a odmah nakon, tridesetak metara dalje, poslušati audio performans/koncert tijekom kojeg će se kompozicija nastala iz zvuka Zimonove instalacije izvesti.

Uz kreiranje alternativne dimenzije Zimounovog rada i stvaranja glazbene kompozicije, ovaj Lab ima za cilj potaknuti studente na istraživanje zvuka kao umjetničkog medija i na promišljanje vlastitog kreativnog procesa kroz rad s lokalnim afirmiranim umjetnicima i zaljubljenicima u zvuk. Studenti u ovom slučaju nadograđuju svoje formalno obrazovanje, upoznaju se i rade s iskusnim, etabliranim umjetnicima, što direktno pozitivno utječe na njihov umjetnički razvoj, omogućuje razmjenu i transfer znanja, razvija metodologiju neformalnog umjetničkog obrazovanja i generira nova iskustva za publiku i zajednicu.

Zimoun svoje instalacije stvara prema prostoru u kojem se svaki pojedini rad predstavlja. To znači da umjetnik tijekom konceptualizacije rada planira izradu i postav te producira i realizira instalacije prema fizičkim i materijalnim aspektima izložbenog prostora, kao i njegovoj povijesnoj i arhitektonskoj dimenziji, lokalnom kontekstu, praktičnim svojstvima prostora, njegovom značenje za društvo i zajednicu. Projekt koji će se predstaviti u Zagrebu stoga znači i novu priliku za pričanje priče o bivšoj tvornici transformiranoj u Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade kao specifičnoj i jedinstvenoj platformi koja nezavisnoj umjetničkoj sceni pruža resurse za produkciju i prezentaciju kulturnih događanja različitih formata. Zgrada Pogona Jedinstvo trenutno se nalazi na početku procesa obnove u suvremeno, multifunkcionalno arhitektonsko zdanje. Analogno Zimounovoj analizi prostora i izradi unikatne site-specific instalacije, sudionici Laba će također promišljati povijest prostora u korelaciji sa sadašnjom namjenom, kao i njezinim mogućim unapređenjem kroz tehnologiju i nova kreativna rješenja.

Kako bi finalne rezultate Laba približili široj publici, segment glazbene kompozicije uz prilog o labu emitirati će se na Radio Studentu i na drugom programu Hrvatskog radija u sklopu projekta Slika od zvuka koji producira i emitira izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka.

Miodrag Gladović (HR)

Miodrag Gladović je inženjer elektroakustike, glazbenik, glazbeni producent i multimedijalni
umjetnik. Kao glazbenik dugi niz godina duboko je involviran u underground glazbenu scenu.
Gladović je jedan od osnivača nezavisne diskografske kuće Moonlee records čije je djelovanje bazirano na DIY estetici. Krenuvši od 2010. njegov rad sve više je usmjeren na stvaranje eksperimentalne i improvizirane glazbe i multimedijalnu umjetnost. S Bojanom Gagićem, također multimedijalnim umjetnikom, Gladović djeluje pod pseudonimom Lightune.G

Kontakt:

jomiajjomi@gmail.com
http://www.lightuneg.net/

Andro Giunio (HR)

Andro Giunio (1983.) grafički je dizajner, docent na odsjeku Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever u Koprivnici i eksperimentalni glazbenik. Kao samostalni grafički dizajner radi isključivo na području kulture, stvarajući za filmske, glazbene i umjetničke festivale, izložbe, knjige, publikacije i sl. U umjetničkoj praksi bavi se glazbenom kompozicijom i improvizacijom i glazbenim performansom. Nastupa nekoliko puta na Platformi novog zvuka: Sinelinea (2012., 2013., 2016.), realizira Kompoziciju za neugođenu gitaru za emisiju Slika od zvuka na Trećem programu Hrvatskog radija 2017. godine. Boravi u rezidencijalnom programu Galerije Miroslav Kraljević „Otvoreni studio“, nastupa na Izlogu suvremenog zvuka u Studentskom centru u Zagrebu i radi glazbu za predstavu-instalaciju Iskop zagrebačkog kazališnog kolektiva BADco 2018. godine.

kontakt: agiunio@gmail.com

Miroslav Piškulić (HR)

Miroslav Piškulić je audio inženjer, glazbenik i eksperimentator na polju audio arta. Dugi niz godina djelovao je kao gitarist, elektronski glazbenik u mnogim bitnim underground bendovima zagrebačke nezavisne scene. Od 2014. godine postaje dio tima multimedijalnog projekta Days of the year u koji su uključeni glazbenici Nenad i Alen Sinkauz te umjetnik Ivan Marušić-Klif. Kao audio inženjer, kompozitor sudjelovao je u mnogim kazališnim eksperimentalnim projektima/performansima. Trenutno radi u Zagrebačkom kazalištu mladih kao dizajner zvuka.

Projekt podržali