Afroditi Psarra (GR) Lilytronica

zvučni performans s DIY elektroničkim vezom

performans i razgovor s umjetnicom

Lilytronica, umjetnički projekt inspiriran DIY elektronikom, pop kulturom i folk tradicijom. Uradi-sam elektronički vez kroz eksperimentalni zvuk i u formi zvučnog performansa temelji se na live improvizaciji i upotrebi izvezenih sintesajzera s LilyPad Arduino mikrokontrolerima, senzorima i aktivatorima koji su vezenjem utkani u tekstilni materijal. Primitivna digitalna kvaliteta zvuka koji nastaje kao rezultat pravokutnih impulsa, a krhkost i glitch odražavaju tipične DIY karakteristike umjetničkog eksperimentiranja s e- tekstilom. Dinamika, napetost performansa i intrinzična kvaliteta rada proizlaze iz kontradikcija - između mekog, taktilnog sučelja vezenog instrumenta i glasnog, preplavljujućeg soundscape doživljaja kojeg stvaraju instrumenti, ali i između ženskog rada vezenja i pletenja i njegove aktualizacije i reinterpretacije kroz tehnologiju. Dizajn rada je inspiriran pop elektronikom 80-ih i instrumentima poput legendarnog ritam-kompozera Rolanda TR-909, Microkorga i Korg Monotron sintesajzera, no ta je referenca samo vizualna: elektronički vez Afroditi Psarre zvučno ostaje u potpunosti jedinstven.

http://afroditipsarra.com/index.php?/on-going/lily/

organizatori: Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara, KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, Radiona.org & Muzički salon Kulture promjene SC
kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić, Ivana Jelača & Tereza Teklić
tehnički tim: Andrija Santro & Hrvoje Horvat
medijski partneri: H-alter, Kulturpunkt, Radio Student
projekt podržava: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport

Afroditi Psarra (GR)

Afroditi Psarra (1982.), grčka multidisciplinarna umjetnica, trenutno na doktorskom studiju iz područja slike, tehnologije i dizajna. U svom radu istražuje granice izmeđ u folk tradicije i ručnoga rada, kreativnog kodiranja/programiranja i eksperimentalnog zvuka. Njezini radovi uključuju različite medije, od električnog veza i nosive tehnologije do interaktivnih instalacija i zvučnih performansa. Predstavljala je svoje radove na brojnim festivalima, među kojima su i Amber, Istanbul; Piksel, Bergen; Transmediale i CTM, Berlin; Electropixel, Nantes i MakerFaire, Rim. Završila je stažiranje Disney istraživačkom centru u Zürichu.

http://afroditipsarra.com

11
—12/5/2014

20—23 h

Pogon Jedinstvo (Zagreb)