INA GRM (FR) Višekanalna djela iz repertoara INA GRM-a

Višekanalne kompozicije

INA GRM s ponosom predstavlja izbor od četiri višekanalna djela iz svog repertoara. Ti su radovi, svaki na svoj način, odraz istraživanja skladatelja u području difuzije zvuka i prostornih kompozicija i nastavljaju se na eksperimentalne radove Pierra Schaeffera i Pierra Henryja iz 1950-ih godina, kao izražajni modus konkretne glazbe koja nastaje u to vrijeme, te izražavaju potragu za novim načinima predstavljanja radova vezanih uz određene medije, koji nisu skladani za izvođenje na pozornici. Tijekom 20. stoljeća, prostor nije doživljavan kao jedan od dijelova skladateljeve palete izričaja, kao što su to visina tona, boja, trajanje i intenzitet, no veliku je ulogu odigrao susret zvuka i struje, preciznije, uporaba zvučnika kao izvora zvuka kojeg je bilo moguće postaviti bilo gdje za difuziju bilo kakve vrste zvuka. GRM-ovi kompozitori i istraživači sustavno su se posvećivali razvijanju i proširivanju mogućnosti koje nudi taj plodonosni spoj, stoga uvijek s velikom dozom emocije promatramo trajni utjecaj tih pionirskih radova na najrazvijenije zvučne sustave današnjice.

Bernard Parmegiani (1927.-2013.)

Capture éphémère ǀ Efemerna snimka (1967., 11'44)

Bernard Parmegiani vodeća je figura u povijesti GRM-a i elektroakustične glazbe uopće. Njegova nepresušna znatiželja u vezi Zvuka u svim njegovim pojavnostima, koji je opisivao kao „živ“, iznjedrila je opsežan korpus radova.

„[…] Jedan dan, pustinja, zvuk, i nikad više… Negdje, u mojoj glavi i tijelu nešto još uvijek odjekuje… odjeci, ima li išta efemernije.“B.P.

Beatriz Ferreyra (1937.)

Médisances ǀ Ogovaranja (1969., 6’57)

Glazba Beatriz Ferreyre posjeduje magnetizam koji stvara zaista prepoznatljiv stil kojeg odlikuje jedinstven osjećaj i intuicija za zvuk.

„Ovaj elektroakustični komad za četiri kanala nastao je manipulacijom orkestarskih instrumenata, muzičkog luka, daha i nekih neočekivanih tehničkih problema.[…]“ B.F.

Jean-Claude Risset (1938.-2016.)

Sud ǀ Jug (1985., 23'45)

Svojim doprinosom razvoju kompjuterske glazbe i zahvaljujući jedinstvenim i inovativnim radovima koji su odražavali usku povezanost njegovog glazbenog stvaralaštva i istraživanja, Jean-Claude Risset prepoznat je kao pionirska figura u polju glazbe temeljene na tehnologijama.

„[…] U kompoziciji se uglavnom pojavljuju zvukovi zabilježeni na planinskom masivu Calanques južno od Marseillea, kao o zvukovi sintetizirani pomoću računala. Kako skladba odmiče, oni se sve više stapaju, putem miksanja i kompjuterskog procesuiranja. […]“ J.-C.R.

INA GRM (FR)

INA GRM - Groupe de Recherches Musicales bavi se kreativnim praksama i istraživanjima u području zvuka i elektro-akustičke glazbe već više 60 godina. Ovaj jedinstveni svjetski laboratorij za zvučne eksperimente dio je INA-e od 1975. godine te od tada aktivno doprinosi njezinoj misiji očuvanja i unaprijeđivanja zvučne baštine.

inagrm.com/