24–31/10/2017

XV. Gimnazija (Zagreb)

Šesta radionica iz serije ''Lem i ti'', u suradnji s umjetničkim duom Lightune.G koji čine Miodrag Gladović i Bojan Gagić, spaja područja umjetnosti, tehnologije i zvuka.

Učenici 3. i 4. razreda XV. Gimnazije MIOC primjenili su svoje programersko znanje na uređaje poput Raspberry Pi-ja te istražili njegove mogućnosti u kreativnom radu sa zvukom koristeći uređaj poput glazbenog instrumenta. Tijekom radionice upoznali su se s osnovnim metodama digitalne sinteze zvuka koristeći puredata open source software.

Lightune.G (HR)

Lightune.G su osnovali 2011. hrvatski multimedijalni umjetnici Bojan Gagić i Miodrag Gladović kako bi javno prezentirali luminoakustička istraživanja započeta godinu dana ranije. Ime je izvedeno iz rezultata prvih eksperimenata koje su izvodili s klasičnom tungsten rasvjetom koja je proizvodila zvuk od 50Hz (~G1). Nakon prve serije performansa/koncerata/instalacija nazvane Lighterature Reading u kojoj su stvarali glazbu uz pomoć raznih tipova umjetne rasvjete i devet solarnih panela, krenuli su u istraživanja zvuka dobivenog od prirodnog izvora svjetla, Sunca. Godine 2013. predstavljaju projekt mobilne luminoakustike Route 666, a 2014. napravljen je i prvi luminoakustički objekt Luminofon. U daljnjem radu surađuju s drugim umjetnicima i festivalima (Mirela Ivičević, Hugo Morales, Ana Horvat, Davorka Begović, Cantus Ansamble, Izlog suvremenog zvuka, Heart of Noise, Touch Me, Device art, Sonica, AudioArt...).