Tehnologija proširene stvarnosti (XR) iz futurističkog se konteksta već odavno trebala preseliti u dnevni boravak prosječnog građanina i postati dio naše svakodnevice. Gdje smo došli od Baudrillardovih prognoza i njima inspirirane distopijske vizije Matrixa? Proširena stvarnost možda nam više nije strana niti daleka, ali društvena i etička pitanja koja ona i njezini srodnici, metaverzum i videoigre, povlače nikada nisu bila relevantnija. Ona neupitno utječe na svijet u kojem živimo i naše živote, ali treba se zapitati kako preuzeti kormilo i razmisliti možemo li i na koji način mi (pre)oblikovati nju. Kako postati aktivni su-stvaratelji cijele palete novih stvarnosti koje se pred nama rastvaraju?

Informacije o ulaznicama:
Pojedinačna ulaznica za izložbu Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi (24. - 29. 10.) - 5 €
Kombinirana ulaznica za izložbe Živi sustavi i Prošireni svjetovi - 7 €
Sav ostali sadržaj u sklopu programa (radionice, performansi, diskurzivni program) je besplatan.

U sklopu europskog projekta Realities in Transition, na XR kampu u Zagrebu (24. - 29. listopada 2023.) okuplja se jezgra nove zajednice proširene stvarnosti. Sedmero partnera iz cijele Europe – Ars Electronica (Linz, AT), Dark Euphoria (Marseille, FR), iMAL – Art Center for digital cultures & technology (Bruxelles, BE), KONTEJNER (Zagreb, HR), L.E.V. Festival (Gijón, ES), CHRONIQUES, glavni partner, (Marseille i Aix-en-Provence, FR) i V2_, Lab for the Unstable Media (Rotterdam, NL) – vođeni idejama kao što su tehnologije otvorenog izvora, demokratizacija tehnoloških alata i resursa, dijeljenje znanja i međusobno učenje, ujedinjeni su u ambiciji stvaranja inkluzivne, otvorene i održive zajednice proširene stvarnosti.

Cilj projekta je istražiti potencijal XR tehnologije upravo u umjetničkoj i kreativnoj sferi koja je oduvijek njegovala kritički i refleksivan pristup novim fenomenima. Alati proširene stvarnosti umjetnicima i drugim kreativcima mogu poslužiti za formiranje novih kreativnih narativa, modaliteta umjetničkog pripovijedanja i izgradnju svjetova. KONTEJNER-ovo događanje Realities in Transition XR Camp – Prošireni svjetovi donosi imerzivna umjetnička iskustva koja nam otvaraju nove sfere, ali nas i usidruju u našoj stvarnosti osvještavajući nas o prednostima i rizicima ove tehnologije i naglašavajući potrebu da se njome odgovorno i moralno koristimo.

Hibridni program XR kampa uključuje izložbu, audiovizualne i performanse proširene stvarnosti, brojne radionice i uzbudljiv diskurzivni program, a propituje teme kao što su umjetna inteligencija, ideja proširene stvarnosti kao nove zadane stvarnosti, korištenje ove tehnologije u polju edukacije i umjetničkog stvaralaštva, zamišljanje drugačijeg javnog prostora, proširenje polja izvedbenih umjetnosti, upoznavanje etabliranih XR umjetnika i onih u usponu te mnoge druge.

Umjetnički projekti predstavljeni na izložbi na različite načine bave se novim tehnologijama, od 3D ispisa skulptura temeljenih na našim biometrijskim podacima do urona u svijet videoigara ili prodaje fragmenata vlastitog tijela u formi NFT-a. No svima je zajednička progresivna vizija stvaranja nekih novih svjetova i u suštini – ideja da za širenje horizonata nisu uvijek nužne VR naočale, ponekad je dovoljno samo promotriti stvari kroz neku drugu 'leću'.

XR tehnologija otvara brojne etičke dileme, od društvene (ne)jednakosti, utjecaja na edukaciju, ugroze privatnosti i mentalnog zdravlja i svih takozvanih 'još uvijek nepoznatih društvenih rizika'. Hoćemo li vlastite živote provesti zalijepljeni za ekrane dok nam tehnološki giganti sišu pažnju i podatke? Pozitivan filter mogli bismo potražiti upravo u tom alternativnom XR okviru koji se opire dominantnoj kapitalističkoj paradigmi kako bi stvorio vlastitu oazu djelovanja.

Slavoj Žižek je u jednom od recentnih tekstova konstatirao da osim što iz realnosti bježimo u fantaziju, sada smo se počeli povlačiti u realnost kako bismo izbjegli suočavanje s uzaludnošću vlastitih fantazija. Možda odgovor na tu pesimističnu premisu leži u nekom trećem putu – u imaginiranju novih, jednako stvarnih svjetova (onkraj binarnosti fantazija-realnost) stvorenih zajedničkim naporima u okviru jedne potentne, otvorene i kolaborativne zajednice.

Ana Bedenko

Kustosice: Ana Bedenko, Tereza Teklić
Projekt osmislio: KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
Produkcija i organizacija: KONTEJNER, Tena Kovačić, Nina Maštruko
Dizajn postava izložbe: William Linn
Tehnička koordinacija: Filip Pacak, Andrija Santro
Tehnička realizacija: Igor Ivanković, William Linn, Srđan Milanja, Dino Mudrić, Sven Senečić, Domagoj Žunić
Komunikacija, marketing i društvene mreže: Inesa Antić, Jadrana Ćurković
Vizualni identitet: kuna zlatica
Fotodokumentacija: Sanja Bistričić Srića
Prijevod: Andrea Rožić
Hvala: Luka Antić, Nikola Babić, Igor Dražić, Hangtime Agency, Bojan Horvat, Dražen Karma, Muzej za umjetnost i obrt, Zoran Svrtan, Ana Škegro

Projekt podržali