M28 (HR) Growing Acts

Instalacija, 2020.

Umjetničko istraživanje Growing Acts počinje u proljeće 2020. godine nakon dvomjesečne karantene kada je pčela ušla u stan na petom katu zgrade. Pitamo se — tko su sve građani ovog grada? Možemo li proširiti pojam građanstva i na druga bića?

Na zidovima u centru grada Zagreba pronađeno je ukupno 183 biljnih svojti iz 59 porodica. Našim anthroposcapeom vlada nevidljiva divljina kakvu susrećemo i u tzv. prirodnim okolišima. Priroda nije samo pronašla način da razvije sistem preživljavanja u takvim teritorijima, ona ih, dapače, nikad nije ni napustila.

Divlju zidnu floru anthroposcapea otpisujemo kao nepoželjni korov i biološki junk jer njezino postojanje nije planirano. U ljudskoj je prirodi stvaranje sustava i racionalizacija njihova korištenja. U prirodi biljaka nije stvaranje otpora, već moć adaptacije novim ili teškim uvjetima ondje gdje je naš pritisak popustio.

No, narav metaboličkih procesa biljaka nepromijenjena je – korijenom crpe vodu i otopljene tvari iz supstrata koje čine čestice ljudskog otpada, dok preko nadzemnih organa vrše fotosintezu. Ljekovita svojstva pronađenih svojti poput tušta, maslačka, koprive ili sljeza duboko su ukorijenjena u kulturi i industriji. Od njih se dobivaju korisni pripravci temeljeni na njihovim metaboličkim produktima, a koji danas često sadrže štetne tvari. U anthroposcapeu sposobnost hlađenja prostora, remedijacije tla, filtriranja zraka i sl., nadilazi njihovu historijsku utilitarnost. Iako površinom male, kumulativni utjecaj biljaka na anthroposcape ostaje još neistražen, iako je zasigurno golem. Što im mi možemo pružiti zauzvrat?

Mapiranjem nevidljivih sugrađana postavljamo pitanja o novim odnosima suživota, uvjetima i ljudskim odgovornostima koji iz njih proizlaze. Instalaciju čine preparati ljekovitih biljaka toksičnih od teških metala, zvučne slike tla, herbarij proširen raznim medijskim konverzijama, pokretne slike i tekst.

Produkcija: KONTEJNER I biro suvremene umjetničke prakse Rad je ostvaren u sklopu projekta Future DiverCities podržanog od strane programa Europske unije Kreativna Europa.

Izvedba svjetlećih elemenata: Hrvoje Spudić
Posebno hvala: Luana Lojić, Zvjezdana Stančić

M28 (HR)

M28 je neformalni kolektiv umjetnika, dizajnera i istraživača koji od 2017. djeluje na istoimenoj adresi.

Kontakt: https://www.facebook.com/m28zg

Luna Džidić-Uzelac rođena je 1991. godine u Zagrebu, gdje je završila diplomski studij eksperimentalne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Bavi se primjenom biljaka u različitim aspektima ljudskog djelovanja, kao i edukacijom o istoj. Biljke iz svoje okoline koristi u kulinarstvu i izradi ljekovitih preparata, kao i za mnoge druge praktične poduhvate inspirirane tradicijama naroda iz raznih krajeva svijeta.

Kontakt: luna.dzidic@gmail.com

Lana Grahek rođena je 1989. godine u Zagrebu, gdje je završila studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Trenutačno živi i radi kao freelance grafička dizajnerica na relaciji Kvatrić–Trešnjevka. Uglavnom djeluje u polju tiskanih medija. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Kontakt: lanagrahek@gmail.com

Vanda Kreutz rođena je 1990. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisala je dodiplomski studij animacije i novih medija te diplomski studij novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala je 2018. godine. U umjetničkoj praksi istražuje područje eksperimentalnog filma, animacije, fotografije i audiovizualne instalacije. Od 2014. godine sudjeluje u edukaciji djece i mladih filmskim radionicama.

Kontakt: vanda.kreutz@gmail.com

Sara Salamon rođena 1991. u Rijeci, diplomirala je na smjeru medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi kao vizualna umjetnica, snimateljica i montažerka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij.

Kontakt: salamonsar@gmail.com

Sven Sorić, rođen 1989. u Sisku, je freelance grafički dizajner čija je praksa fokusirana na tiskane medije i identitetske sustave te većinom radi za institucije u kulturi. Završivši studij arhitekture i urbanizma, odbacuje profesiju nakon nekoliko nevažnih mjeseci u praksi. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Kontakt: soric.sven@gmail.com