E.A 1/1 S.V. (HR) The Lilies Series

Pop-up trgovina, 2020.

Nova pop-up trgovina modnog brenda E.A. 1/1 S. V. The Lilies Series otvorena je za KONTEJNER-ov festival Touch Me, a temelji se na zbirci botaničkih crteža Les Liliacées Pierre-Josepha Redoutéa. Objavljeni između 1802. i 1816. godine, Redoutéovi crteži ovdje su prevedeni u fantazmagoričan tekstilni vez. Neki od njih mutirali su u kukce, dok su drugi povezani s ljudskim spolnim organima te su tako novonastali vezovi međuvrsta na raskrižju flore, faune i ljudskog svijeta.

Jedan od proizvoda iz The Lilies Series (The Lilies T-shirt, izd. 13) nastao je specifičnim dizajnerskim postupkom, različitim od ostatka kolekcije. U cvjetove bijelog ljiljana (Lilium candidum) ubrizgane su različite organske i mineralne otopine kao što su ekstrakt štitastih uši od kojih se dobiva karmin, bakreni (II) sulfat i željezni (II) sulfat. Tretirani cvjetovi prerađeni su u nove pigmente, hibride organskih boja i mineralnih čestica koje su oksidirale unutar biljaka. Ti su pigmenti zatim naneseni na majicu uz korištenje mješavine prozirnog silikona kako bi se korisnika odjeće zaštitilo od prodiranja novonastalih čestica u krvotok.

Neki odjevni predmeti iz ove kolekcije mogu se tumačiti kao herbarij u kabinetu kurioziteta, dok drugi svoj novonastali pigment komuniciraju kao nositelja povijesnih sukoba i simboličkih mutacija – podsjećajući nas na to kako su boje podijeljene u dvije kategorije, one organskog podrijetla i one mineralne. Organske (biljne i životinjske) boje koristili su amaterski slikari Zapada, dok su profesionalni slikari koristili mineralne pigmente kako bi njihova djela bila trajnija.

Koprodukcija: KONTEJNER I biro suvremene umjetničke prakse

E.A 1/1 S.V. (HR)

E.A 1/1 S.V. je modni brend osnovan 2002. godine. Studio u Zagrebu nudi proizvode, ideje i istraživanja u području tekstila i mode. Sastoji se od nekolicine ljudi koji rade sa Silviom Vujičićem na tim eksperimentima.

(E.A.) ÉPREUVES D'ARTISTE
U engleskom jeziku, termin "Artist's Proof" ("otisak umjetnika") označava probni otisak izrađen kako bi se provjerilo u kojem je stanju ploča (ili kamen ili drvorez). Otisak može prikazati nepotpunu sliku, probni otisak, koji u modernoj praksi opisuje otisak dovršenog rada istovjetan numeriranim primjercima.

(1/1) Izdanje. Broj primjerka.

(S.V.) Silvio Vujičić

Kontakt: studio@ea11sv.com