Pribor za vaš zvjezdani statusSonja Vuk (HR)

Pribor za vaš zvjezdani status

Lindsey Lohan jednom je prilikom izjavila: "Bulimija je poput osobnog 'pribora za preživljavanje'. Sva tjeskoba, sav stres, slijevaju se u narednu epizodu gozbe/čišćenja“. Ona, kao i mnoge druge zvijezde, iz dana u dan produžuju život u tabloidima zahvaljujući svojim poremećajima prehrane.

Što češće povraćaju i što više kilograma izgube, duže se povlače po naslovnicama. Svjedočimo raznim 'Zvijezdama Extra' koje glorificiraju novi izgled & bdquo; nikad ljepših i nikad mršavijih“. Prekrasne su upravo zbog svojih poremećaja prehrane!

Kakvu poruku mediji šalju mladim djevojkama u razvoju? Njihova težina postaje važnija od toga tko su. Želja za mršavošću postaje želja za uklapanjem u društvo. Okružuju nas modeli koji ukazuju na to kakva bi žena trebala biti: broj 0 u SAD-u, broj 4 u Velikoj Britaniji, broj 32-34 u Europi. Čuveni broj 00 (britanski – 2) ponosno nose Eva Longoria i Victoria Beckham. Tu njihovu 'kvalitetu' po medijima uzdižu kao da nema veze sa stvarnom oznakom tog broja – indeksom tjelesne mase tipičnim za bulimiju i anoreksiju!

Gajenje iluzije o ciljanom savršenstvu stvorilo je društvene norme koje utječu na doživljaj pojedinca o vlastitoj težini. Odrastajući uz konzumiranje estetike izgladnjivanja u medijima, nove su generacije opsjednute mršavošću. Naomi Wolf smatra da je riječ o trendu koji za cilj ima učiniti žene manje snažnima i moćnima.[1] U svakom slučaju, osoba i osobnost, kako kaže Jodie Foster, postaju tek još jednim modnim dodatkom na tijelu. Zaglavljeni na mrtvoj točki između osjećaja krivnje nakon prejedanja i osjećaja olakšanja nakon povraćanja, osobe s poremećajima prehrane simboliziraju cjelokupnu zapadnu civilizaciju, u kojoj je depresija jedno od najčešćih oboljenja.

Estetska kirurgija, izgladnjivanje, lijekovi, narkotici, čuveni tretman kavama i cigaretama te nadasve rasprostranjeno povraćanje, provjerene su metode održavanja mršavosti, pri čemu tijelo postaje istovremeno primarnim adutom i neprijateljem. Staklene oči, rane na zglobovima prstiju, loši zubi i navika nestajanja nakon obroka, dokaz su praćenja trendova i garancija traženog izgleda. Poznata izjava koju pripisuju Wallis Simpson: "Žena nikad nije premršava ni prebogata", ideja je vodilja današnje mode i čitavog show businessa.Ovaj rad nastao je kao ironizacija takvog stanja: u ovom 'priboru' nalazi se sve što je jednoj ženi (koja drži do sebe) potrebno za postizanje sreće i zadovoljstva kontroliranjem vlastite težine. Omogućuje hedonizam prejedanja koji se savršeno nadopunjuje s užitkom pražnjenja. Ima li boljeg načina da se kontrolira težina postojanja a pritom zaradi i zaslužena slava?

[1]Naomi Wolf, The Beauty Mith: How Images of Beauty Are Used Against Women, 1991.

BE A STAR KIT

izvana: Jedite bez grižnje savjesti

iznutra: Mali trikovi za velike majstore

Načinite svoje prve korake u borbi protiv prekomjerne težine dok istovremeno uživate u hrani uz pomoć pribora Be a Star.

 • po prvi put je moguće jesti bez osjećaja krivnjen
 • ničim pomućen užitak prekomjernog konzumiranja hrane
 • koristite naš proizvod kako biste elegantnije riješili nuspojave uživanja u hrani
 • u kupnju ovog proizvoda uvijek odlazite siti

Veliki mitovi – kome lažete?

Od ovih laži ćete se možda osjećati bolje, ali Vam one zasigurno neće pomoći pri gubljenju kilograma:

bez užitka, bit ću mršavija

Ovo je, srećom, velika laž. Ispravan režim prehrane koji će Vam pomoći pri mršavljenju podrazumijeva da nijedna namirnica ne smije biti zabranjena. Slobodno uživajte u svim vrstama hrane, čak i onima koje danas nazivaju nezdravima. Riječ je isključivo o stavu: trebate biti odlučni u svojoj namjeri da uživate u svakoj vrsti hrane, u želji da živite bez nepotrebnog odricanja.

moji su problemi s težinom nasljedni

Roditelji uvelike utječu na vaše prehrambene navike, no ne možete njih kriviti za sve. Ukoliko je Vaša majka imala probleme s težinom te ih nije znala riješiti na način da pritom istovremeno i uživa, ne morate i Vi biti tako nesnalažljivi. Danas Vam se nude elegantna rješenja kojima možete prekinuti smetnje uživanju u hrani.

ne treba mi dijeta! moram vježbati

Redovitim vježbanjem možete gubiti kilograme no tako nećete održati pravi ritam mršavljenja. Stoga je pametno paralelno prakticirati i drukčija rješenja za olakšavanje od suvišnog tereta.

gladovanjem do manje kilograma

Ekstremne dijete su smrt za Vaš organizam zbog stresa kojega proizvode. Naglim mršavljenjem nećete izgubiti masne naslage nego će Vam tijelo trošiti energetske zalihe iz mišićne mase, za čije je održavanje potrebno više energije. Kilogrami koje izgubite na taj način mogu Vam se vrlo brzo vratiti.

Tajne koje će Vas očuvati vitkima

što jesti?

Možete jesti apsolutno sve. Uživajte u hrani, slatkišima, desertima, alkoholu, kavi... Nije u redu da si išta uskraćujete u vremenu u kojem svi živimo i radimo pod stresom. Vi hranu naprosto zaslužujete! Imate tu sreću da živite u civilizaciji izobilja. Na Vama je da propisno iskoristite ono što vam se nudi u tolikim količinama. Pritom uživajte!

što izbjegavati?

Izbjegavajte da Vas netko vidi u trenutku kad se rješavate tereta, kad se čistite od suvišnosti. To je Vaš privatni, meditativni trenutak i nitko drugi nema pravo sudjelovati.

savjet ne postoje prečaci do uspjeha.

Što trebate znati kad jedete vani

 1. uputno je pojesti sve na tanjuru kako biste muškarcu koji Vas je izveo na večeru pokazali da Vam je stalo do njega te da cijenite njegovu investiciju
 2. dobrorješenje su i 'švedski stolovi' jer se ne morate sramiti količine pojedenog. Vjerojatno to nitko neće ni primijetiti.
 3. alkoholna pića bogata su kalorijama pa, ukoliko se ustručavate jesti kako netko ne bi pomislio da ste proždrljivi, slobodno se opustite uz nekoliko čašica više, što uostalom blagotvorno djeluje na obogaćivanje društvenog života i garantira bolju zabavu.
 4. dok čekate hranu, kratite vrijeme grickanjem kruha
 5. u slučaju da ste oboje naručili desert, a Vaš ga partner ne želi pojesti do kraja, imajte na umu da je šteta bacati hranu: žrtvujte se te pojedite i njegov dio.
 6. koncentrirajte se na razgovor tek s vremena na vrijeme kako se Vaš partner ne bi osjetio isključenim. Ostatak vremena potpuno posvetite svom obroku.
 7. olakšavanje nakon obroka izvedite što je moguće nonšalantnije: možete ustati od stola i prije kave. Nakon što iziđete iz svog odjeljkau zahodu, nemojte dozvoliti da Vas pogledi drugih žena zbune ili posrame. Hrabro obavite svoj zadatak, popravite šminku i ponosno izađite.

  dizajn: u suradnji s Ninom Bačun
  produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Sonja Vuk (HR)

Sonja Vuk umjetnica je i likovna pedagoginja zaposlena kao docentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Akademiju likovnih umjetnosti i umjetničkog obrazovanja u Tilburgu, Nizozemska te poslijediplomski studij iz trodimenzionalne umjetnosti na istoj ustanovi. Poslijediplomski magisterij iz videa i novih medija stekla je na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, a trenutno pohađa doktorski studij iz likovne pedagogije na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.

Bavi se video umjetnošću i interdisciplinarnim projektima koji propituju društvena pitanja i umrežuju stručnjake iz raznih područja, prvenstveno iz obrazovanja, psihologije i sociologije. Sudjeluje na brojnim samostalnim i grupnim izložbama te video festivalima širom svijeta (Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatska; White Columns, New York, SAD; Akureyri Art Museum, Island; Arnolfini, Bristol, Velika Britanija itd.). Drži predavanja i radionice o umjetničkim projektima te postignućima vlastite likovno-pedagoške prakse na brojnim simpozijima i konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

sonja.vuk@gmail.com