Auger Loizeau (UK), Tobie Kerridgeje (UK) Material Beliefs: Kućni zabavni roboti mesojedi / Vitalni znaci

instalacija, 2008.

Material Beliefs je mreža znanstvenika, inžinjera i dizajnera koji istražuju tehnologije koje unaprijeđuju interakciju između silikona i staničnih tkiva. Nadgradnjom recentnih laboratorijskih istraživanja u vidu spekulativnog dizajna, cilj projekta je stvaranje prototipa i organiziranje javnih događanja koja potiču debatu o društvenoj ulozi i poziciji novih tehnologija.

Material Beliefs pomiču recentne biomedicinske i kibernetičke tehnologije iz laboratorija u javni prostor. Projekt se usredotočava na tehnologije koje zamagljuju granice između naših tijela i materijala. Propituje također načine na koje se dizajn kao alat javnog angažmana može koristiti kako bi potaknuo raspravu o vrijednosti hibrdinih formi. Umjesto na rezultate znanosti i tehnologije, Material Beliefs pristupa istraživanju kao nedovršenom i tekućem zbroju praksi i događanja u laboratorijima i izvan javnih prostora.

Material Beliefs producirali su četiri rada, Kućni zabavni roboti mesojedi (2008), Neuroskop (2008), Vitalni znaci (2008) iŽivimo ono što jedemo (2008). Navedeni projekti problematizirali su mikrobiološke energetske stanice, umrežene neuronske stanične kulture, tjelesne biometričke senzore, te utjecaj hrane na životni vijek. Material Beliefs djeluju na Sveučilištu Goldsmiths u Londonu, a njihov rad podržava EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council).

Kućni zabavni roboti mesojedi, 2008.

Auger-Loizeau i Aleksandar Živanović, u suradnji sa: Julian Vincent, Centre for Biomimetic and Natural Technologies, Bath University.

U kontekstu doma, definicije što robot jest i što bi mogao biti otvorene su za interpretaciju. Kućni zabavni roboti mesojedi su naprave za praktičnu uporabu, dramu i zabavu. Postoje kao pandani egzotičnim kućnim ljubimcima poput zmije ili guštera, kojima nabavljamo živuću lovinu i postajemo voajerima u sintetiziranom, kreiranom mikrokozmosu. Predatorska priroda ovih autonomnih entiteta postavlja pitanja života i smrti, odvodeći nas iz moralne zone ugode pri razmatranju mehaniziranog konzumiranja života.

Vitalni znaci, 2008.

Tobie Kerridge u suradnji sa: Tony Cass, Olive Murphy and Nick Oliver, Institute of Biomedical, Imperial College

Vitalni znaci su niz prototipa koji istražuju utjecaj umreženih tjelesnih senzora na nadzor djece. Usluge lociranja i praćenja unaprijeđene su inkorporacijom živućih biometrijskih signala, uključujući disanje, otkucaje srca i pokret. Vitalni znaci ukazuju na načine na koje se odsutna tijela pretvaraju u podatke koji se odašilju putem mreže kako bi se manifestirali kroz ponašanje proizvoda.

Auger Loizeau (UK)

James Auger i Jimmy Loizeau rade pod imenom Auger Loizeau od zajedničkog koncepta za Audio Tooth Implant koji je nastao tijekom studiranja na Royal College of Art 2001. godine. Nakon studija na RCA radili su u Media Lab Europe u Dublinu kao znanstveni novaci. Trenutno žive i rade u Londonu, te predaju na Royal College of Art i Goldsmiths University. Recentna istraživanja uključuju suradnju sa Sveučilištem u Bathu na projektu Material Beliefs, te projektu kojeg sponzorira Philips Design a koji se bavi istraživanjem osjetila mirisa. U svom radu kombiniraju niz različitih disciplina poput inžinjerstva, likovne umjetnosti i industrijskog dizajna, kako bi razvili proizvode i usluge koji se protive i propituju trenutnu idelogiju koja prevladava u dizajnu.

Tobie Kerridgeje (UK)

Tobie Kerridgeje istraživač na Goldsmithsu, gdje je trenutno na doktorskom studiju i gdje radi na suradničkim projektima koje podupiru ERC i EPSRC. Njegov istraživački rad bavi se načinima na koje se dizajn može proširiti kako bi ljudima pružio kreativni angažman sa znanošću i tehnologijom. Njegovi tekstovi vezani su uz dva praktična projekta, Biojewllery i Material Beliefs. Projekte je podržao EPSRC kroz nagradu Partnership for Public Engagement.