SublimacijaSilvio Vujičić (HR)

Pribor za vaš zvjezdani status

  • Sublimacija je proces transformacije libida u “društveno korisna” postignuća, prije svega u umjetnost. Psihoanaliza često sublimaciju navodi kao jedini zaista učinkovit obrambeni mehanizam. Obrazlaže se kao nesvjesni proces kojim se seksualni impuls kanalizira i izražava kroz neku ne-seksualnu i društveno prihvatljivu aktivnost. Dijete će se, primjerice, poželjeti igrati s fekalijama, no zbog negodovanja roditelja, prihvatit će se modeliranja u glini. U općenitijem značenju, sublimacija je svako preusmjeravanje energije iz polja društveno neprihvatljivog u područje društveno prihvatljivog djelovanja.
  • Sublimacija je prelazak materije iz čvrstog u plinovito agregatno stanje, bez tekućeg međustanja. Nekoć je to bio jedan od 12 temeljnih alkemijskih procesa. Pri normalnom tlaku, većina kemijskih sastojaka i elemenata posjeduju tri različita stanja pri različitim temperaturama. U ovim slučajevima prijelaz iz čvrstog u plinovito stanje zahtjeva tekuće međustanje. Međutim, pojedini elementi i pojedine tvari, pri određenom tlaku, mogu izravno prijeći iz čvrstog u plinovito stanje. Ovo se događa pod uvjetom da je atmosferski pritisak na materiju prenizak kako bi spriječio molekule da napuste čvrsto stanje.

Kofein (C8H10N4O2) je najčešće korištena legalna psihoaktivna kemijska tvar – stimulans koji djeluje na centralni živčani sustav. Otkrio ga je 1819. godine njemački kemičar Friedrich Ferdinand Runge koji je skovao i termin “kaffein”, označavajući tako tvar koju je pronašao u kavi. Kofein se nalazi u zrncima, listovima i plodovima biljaka poput kolatovca, čajevca i kave. Sinonimi za istu kemijsku tvar su tein i guaranin. Trovanje kofeinom može izazvati fiziološke i psihološke posljedice poput nervoze, uzbuđenja, nesanice, pojačanog mokrenja, nepravilnog ili ubrzanog pulsa. U slučaju većih predoziranja moguće nuspojave su manija, depresija, poremećaji moći prosuđivanja, dezorijentacija, halucinacije i psihoza.

Proces sublimacije bijelog praha kofeina u staklenom terariju pri 175°C stvara maglovitu atmosferu, što rezultira kristalizacijom tvari na stijenkama terarija te njenim djelomičnim isparavanjem u prostor. Udisanje tvari kroz otvore terarija stimulira centralni živčani sustav posjetitelja izložbe.

stručna suradnica: dr. sc. Ivona Jasprica
produkcija: KONTEJNER (UradiSam_ARTLAB)

Silvio Vujičić (HR)

Silvio Vujičić diplomirao je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radove je izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

kontakt: studio@silviovujicic.com, www.silviovujicic.com