Spartak Dulić (HR) Kutija

performans, 2007.

Performans se realizira u formi neverbalne komunikacije, pri čemu publika participira u energiji, narušavajući kontrolirano determinirano kretanje tijela umjetnika, kreirajući novu dinamičnost pulsiranja, utječući na mentalno i tjelesno stanje izvođača.

U izoliranom i hermetičnom društvenom prostoru oko umjetnikove glave, u kojem je čitavo tijelo svedeno na interaktivnu instalaciju, subjekt gubi svoju autonomiju percepcije realnog prostora uslijed ubrizgavanja novih misli materijaliziranih u dimu.

Hipnotička, restart-inkubacija u interaktivnom odnosu cijeli performans vodi u nepoznato; ne jamčeći sigurnu i predvidljivu institucionaliziranu formu. Pored toga što se situacija percipira na vanjskoj razini samovoljnom pasivnošću umjetnika, s porastom komunikacije i halucinacije on traži trenutak imperativa skupne odgovornosti, etičnosti društvenog organizma kojeg provocira i propituje.

Spartak Dulić (HR)

Spartak Dulić (Subotica, 1970.) diplomirao je na grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu 1998, u klasi prof. Ante Kuduza. Radio je kao restaurator na brojnim projektima i restauratorskim zavodima, te kao nastavnik likovne umjetnosti. 2001. Osnovao je u Osijeku udrugu za audio-vizualnu suvremenu umjetnost GRADDONJI. Trenutno živi u Subotici u Srbiji gdje radi kao ravnatelj i kustos Galerije ˝Dr. Vinko Perčić˝. Samostalne izložbe imao je u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, galeriji Kapelica u Ljubljani, Galeriji Ghetto u Splitu, Galeriji Remont u Beogradu itd. Izlagao je na brojnim skupnim izložbama, među ostalim na 17. slavonskom bijenalu u Osijeku, izložbi Start u Mestnoj galeriji u Ljubljani, izložbi Insert – retrospektiva hrvatske video umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, festivalu FONA u Rijeci 2006, ArtTech festivalu digitalne umjetnosti u Pančevu, Attitudefest, Elementi u Bitoli 2008. Godine.