Honor Harger (NZ) Okupljajući “kvalije”: osjeti u radiofoničnom prostoru

predavanje

...pokušajte čuti druge
ili jednostavno ne činite ništa
čekajte dok nas sama “ideja” ne počne tražiti...
ne trčimo za njom ...
[01]

U filozofiji uma, kvalije su karakteristike osjetilnih iskustava. Najbolje se mogu opisati kao “ono što opisuje doživljaj” nekih mentalnih stanja poput boli, užitka i doživljaja boje. Kvalofil bi rekao, kada gledate bijeli stol, to iskustvo bjelineje bijela kvalija.

Suradnički umjetnički tandem r a d i o q u a l i a od 1998. godine primjenjuje ove principe u umjetničkim radovima koji publiku dovode u pojačani osjetilni susret s radijom. Njihov rad bavi se “onim što opisuje doživljaj” radija. Dok tradicionalno poimanje radija ljude vidi tek kao slušatelje, r a d i o q u a l i a ih vidi kao broadcastere, prijenosnike. Svatko je prijenosnik informacije, ideje, ekspresije. Ljudi su radijski uređaji.

Osvrćući se na filozfiju i teoriju umjetnosti, predavanje će predstaviti niz zaigranih i suradničkih umreženih radijskih performansa (poput 56H iz 1998.), koji su proizašli iz ovakvog, osnažujućeg poimanja radija. Predstavit će također kako je putam umjetničkih radova, u rasponu od orfičkog (Free Radio Linux, 2001.-2003.) do nebeskog (Radio Astronomy, 2004.-2008.) moguće istražiti kvalije radiofonijskog iskustva, koje izaziva osjećaj zadovoljstva, čak i sreće, kod onih koji ga stvaraju kao i kod publike.

[01] Smite, R. (1998), “Acoustic Space Lab: 56H”, Ars Elecronica, Linz; dostupno i na: http://1904.cc/timeline/tiki-index.php?page=Acoustic+Space%2F56h+-LIVE

Honor Harger (NZ)

Honor Harger je umjetnica, kustosica i istraživačica iz Novog Zelanda, s posebnim interesom za primjenu tehnologije na području umjetnosti. Kao umjetnica, radi pod imenom r a d i o q u a l i a, u suradnji s Adamom Hydeom. Trenutno pohađa doktorski studij na Z-Node, gdje istražuje soničko shvaćanje astronomskog prostora, koji koristi radio kao medij osluškivanja svemira. Kao kustosica, autorica je brojnih internacionalnih izložbi; bila je direktorica AV Festivala u Engleskoj (2004 − 2008) i kustosica dogašanja u sklopu projekta webcasting and art and technology events u Tate Modern (2000 − 2003). http://www.radioqualia.net