Gordana Brzović (HR) Pictured

Dokumentarni film, 49’30’’, 2014.

Film Pictured autorice Gordane Brzović spada u rijetke dokumentarne filmove u nas. Njegova rijetkost nije u tome da predstavlja umjetnika, u ovom slučaju filmskog, odnosno multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galetu, jer to je standardna dokumentaristička vrsta. Njegova posvemašnja rijetkost je u tome što, birajući dva dobra uzorka, dva istaknuta filma iz stvaralačkog opusa umjetnika, daje fascinantan uvid u kompleksan mentalni proces pripreme i razvoja tih dvaju projekata, u fazu stvaralaštva koja je u pravilu publici, odnosno “doživljavateljima” djela, posve nepoznata, a po tome i tajnovita. A, k tome, to demonstrira na području koje je publici najmanje pristupačno i čijem procesu stvaranja nema gotovo nikakva uvida: na području eksperimentalnog filma. Na ruku takva uvida koji nam omogućuje Gordana Brzović ide vrlo zahvalna činjenica da je Galeta izrazito konceptualno-eksperimentalna pristupa, koji raščišćava često zakučastim pripremateljskim procesom, sporim postupkom, maksimalno predano i temeljito, s iscrpnom dokumentacijom tog procesa. A potom se s visokom sviješću suočava s izvedbenim problemima pred koje ga stavljaju njegove zamisli. Utoliko se on sam pokazao kao izvrstan “izvještač” o cijelome tome procesu. U skladu s time, Gordana Brzović je izabrala najizravniji svjedočilački pristup, konceptualno čist i naizgled jednostavan, ali upravo po toj prividnoj jednostavnosti, minimalističnosti, daje maksimalno uvjerljivo i začudno svjedočanstvo: mirnim izravnim pogledom (statičnom kamerom, polublizu) predočava Galetu koji – ne samo onime što priča nego i svojom izlagačkom intonacijom, gestama, pogledima… te samootkrivalačkom zdušnošću – ispovjedno rekonstruira svoje pripreme, svoja traganja, nadahnuća, dileme, probleme.

Kako Galeta ukazuje na svoje pripremne, često vizualno fascinantne, materijale, tako ih i Brzović gledatelju predočava ilustrativno eksplicitno, poantirajuće. A sve to čini uz diskretnu kritičku interpretaciju međunaslovima, u kojima ne samo da izvlači dominantne teme iz pojedine faze Galetina izlaganja, nego upozorava na ishode: npr. iznenađenje samog Galete nepredvidivo bogatim dojmovima koje je donio njegov prvi predstavljen eksperiment Water Pulu, a razočaravajućim doživljajnim učinkom koji je donio njegov dvanaest godina pripreman projekt Piramidas. Time je filmu dano i svojevrsno dramaturško zaokruženje, poanta: spoznaja kako se do rezultata ne dolazi lako, ali kako taj rezultat – i uz maksimalne pripreme – ipak konačno doživljajno nije posve predvidiv, a ponekad je i upitan.

Iz teksta Hrvoja Turkovića

režija i scenarij: Gordana Brzović
snimatelj: Krešo Vlahek
producent: Hrvatski filmski savez

Gordana Brzović (HR)

Gordana Brzović (HR,1965.) završila je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Od 1995. do 2010. godine angažirana je kao redateljica na Hrvatskoj televiziji. Realizirala je veći broj emisija iz kulture i emisija u Zabavno-glazbenom i mozaičnom programu, te veći broj dokumentarnih filmova s tematikom iz suvremene kulture u okviru Dokumentarnog programa i Programa za kulturu HTV-a. Od 1995. do 2010. godine bila je autorica i redateljica emisije iz suvremene kulture Transfer. Filmografija: Vladimir Dodig Trokut, Aleksandar Srnec, Ivan Ladislav Galeta, Vjenceslav Richter, Juraj Dobrović, Julije Knifer, Grupa šestorice autora, Boris Cvjetanović, Ivan Vitić, Ključ sreće – Ivan Rabuzin, Louvre is my studio, Street is my museum, Muzej suvremene umjetnosti, Atelier Kožarić, War – Memento Mori, Art – War... Filmovi Grupa šestorice autora i Atelijer Kožarić nalaze se u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.