Maria Manuela Lopes (PT) Platonija

Instalacija, 2014.

Naslov rada se temelji na temporalnoj interpretaciji funkcioniranja protjecanja vremena ovisno o memoriji te iskustvu “bezvremenskog carstva” o kakvome govori Julian Barbour u Platoniji.

Živimo u nelagodnom položaju između potrebe i mogućnosti digitalnog arhiviranja mnogih svojih iskustava te uznemirujuće kontrole te arhive, zavedeni mogućnošću neuropoboljšanja. Memorija i vrijeme nedodirljiva su i neobjašnjiva iskustva koja prelaze granice od osobnoga prema društvenome, te dodiruju mnoge discipline. Ovisimo o memoriji kako bismo mogli učiti i tumačiti svijet oko sebe. U isto su vrijeme naša sjećanja suptilna, pogrešna i sklona izmjenama.

Zavodljivost uređaja za snimanje i krhka priroda ljudske građe, zajedno sa sposobnošću rekonstrukcije i plastičnosti mozga, sve to potiče želju da se istraže nedodirljiva poimanja iskustva i percepcije. Ova vremenski utemeljena instalacija ovisna o svjetlosti bavi se intenzitetom, trajanjem i dovršenjem kao glavnim elementima u uspostavljanju kvalitete iskustava i znanstvenom razumijevanju vremena. Prostori, mjesta i stvari sadrže prisutnosti, iskustva, želje i sjećanja koja se neprestano preoblikuju. Ispreplitanjem metafora memorije (kao što je Proustov teleskop) tijekom povijesti, s osobnim arhivskim elementima i javnim slikama prirode, kao i optičkim instrumentima i fizikalnim predodžbama razumijevanja vremena, moj rad reagira stvarajući jedan zaustavljeni trenutak u kojem se istodobno slike različitih razmjera i konteksta stvaraju i nestaju.

Dajući slike iz obiteljskog arhiva rad aludira na zajedničko osobno protjecanje vremena. Na taj način, ispreplićući te slike s kratkim isječcima iz određenih znanstvenih filmova te drugih neobičnih snimaka iz svakodnevnog života, Platonija odgovara na tu neopipljivu prisutnost u svakom danom trenutku. Osobno i svakodnevno postaje nešto što se isprepliće s društvenim i prirodnim svijetom sve dok ne postane nešto drugo, zaustavljeno, ponovljeno, kao vrijeme.

Crno zrcalo reflektira izložbeni prostor, oblikujući i iskrivljujući sve njegove priče, dok se prividna linearnost projekcijskog prostora često narušava snažnim bljeskavim svjetlom te posljedičnom neprimjetnošću vanjskoga prostora; gotovo kao potreba da se resetira i stvori sjećanja već prošlih trenutaka i iskustava.

Maria Manuela Lopes (PT)

Maria Manuela Lopes vizualna je umjetnica i istraživačica koja živi i djeluje u Portugalu i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njezin je rad transdisciplinaran i zasniva se na temama sjećanja i samoidentiteta korištenjem podataka iz prirodnih znanosti i medicinskih istraživanja te prezentiranim u obliku instalacija temeljenih na vremenu, uz povremeno korištenje bioloških materijala. Lopes je studirala likovnu umjetnost u Portu u Portugalu i stekla MA na Goldsmithsu, Sveučilište u Londonu. Doktorirala je na britanskom sveučilištu UCA Farnham/Brighton University, na temu predstavljačkih strategija Alzheimerove bolesti u neuroznanstvenom laboratoriju. Trenutačno se bavi postdoktorskim projektom koji proširuje njezin doktorski projekt na širi kulturni scenarij preispitujući memorijske prakse i poboljšanja Čovjeka u visokotehnološkome društvu. Lopes je također pomoćnica voditelja dvaju specijalističkih programa: 1) Ektopija “umjetnici u Labosima” – Lisabon, te 2) Cultivamos Cultura, specijalistički program u Alenteju.

Kontakt: maria@manuelalopes.com