Ivana Franke (HR) Očekivanje prošlosti (Grom)

Video, 2014.

Munja je otpuštanje goleme sile koja se najprije pojavljuje kao bljesak munje i mijenja uvjete vidljivosti – čini inače nevidljiv okoliš na trenutak vidljivim. Nakon što ugledamo bljesak munje, nastaje tišina, vremenski jaz. Očekujemo zvuk – zvuk groma – zvuk događaja koji se već zbio u prošlosti, ali se još nije pojavio pred našim osjetilima zbog toga što zvuk putuje mnogo sporije nego svjetlost, pa tako postaje dijelom naše budućnosti. Jedan događaj munje dijeli svoju pojavu pred nama na dvoje – na svjetlost i zvuk koji se pojavljuju u linearnoj prošlosti i budućnosti, a između je vremenska praznina, koja je zapravo proizvod naših osjetila. Čekamo da se naša prošlost pojavi pred nama.

Ivana Franke (HR)

Ivana Franke je rođena 1973. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti 1997. Sudjelovala u Special project programu u P.S.1 centru za suvremenu umjetnost u New Yorku, 2001; istraživačkom programu u Centru za suvremenu umjetnost Kitakyushu (CCAK), Kitakyushu, Japan, 2001/2002; rezidencijalnom programu u Nordijskom centru za suvremenu umjetnost (NIFCA), Helsinki, 2004.

Izložbe uključuju Izbjegavanje (s D. Očkom i S. Vujičićem), Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb 2005.; Metamorph- La biennale di Venezia, arhitektura, hrvatski paviljon (s P. Mišković, L. Pelivan, T. Plejić), Venecija, 2004.; Passage Europe, Musee d’Art Moderne de Saint Etienne, Saint Etienne, 2004.; full empty space, P.S.1 Contemporary Art Center, New York, 2001...

Radovima istražuje uvjete vidljivosti/nevidljivosti, materijalnosti/nematerijalnosti, ispitujući mogućnosti naše pažnje i osjetljivosti, i svjesnosti procesa percepcije.