Erich Berger (AT/FI) POLSPRUNG – Testiranje za slučaj katastrofe

Instalacija, 2012.

POLSPRUNG je prva instalacija Ericha Bergera u ciklusu radova koji se bave psihologijom i politikom katastrofa. Polarni obrat (POLSPRUNG) odnosi se na preokret Zemljinog magnetskog polja, koji se, prema znanstvenicima, događa ciklički i trenutačno već dosta kasni. Počevši od (ne)mogućih katastrofa tijekom polarnog obrata, to je pokušaj da se generalno zapita kako se ponašamo u slučaju prijetećih scenarija i izvanrednih stanja. Ovdje nas posebice zanima uloga masovnih medija u proizvodnji trajnog izvanrednog stanja, kao i društvena funkcija i moguća eksploatacija katastrofa u osobne, gospodarske i političke svrhe.

Testiranje za slučaj katastrofe # 1: Detektor polarnog obrata Magnetometar mjeri Zemljino magnetsko polje kako bi se uočio mogući polarni obrat. Budući da polarni obrat u prosjeku traje 10 000 godina, tijekom izložbe svjedočit ćemo samo kratkom isječku toga procesa ako i počne neki skok. Sonifikacijom se omogućuje da se čuje devijacija pola iz njegova “normalnog” položaja.

Testiranje za slučaj katastrofe # 2: Mionski teleskop Mionski teleskop stalno bilježi gama radijaciju koju uzrokuje solarni vjetar. Izmjereni podaci uspoređuju se s pretpostavljenim podacima o gama radijaciji tijekom polarnog obrata u zvučnoj instalaciji.

Testiranje za slučaj katastrofe # 3: Čitaonica Obuhvaća informacije o istraživanju polarnog obrata i nagađanjima o mogućim katastrofama, kao i laboratorij za magnetit i bilježnicu za katastrofe.

Testiranje za slučaj katastrofe # 3: Čitaonica Obuhvaća informacije o istraživanju polarnog obrata i nagađanjima o mogućim katastrofama, kao i laboratorij za magnetit i bilježnicu za katastrofe.

Erich Berger (AT/FI)

Erich Berger umjetnik je i kulturni radnik koji živi i radi u Helsinkiju u Finskoj. Interesi su mu informacijski procesi i strukture povratnih informacija, koje istražuje kroz instalacije, situacije, performanse i sučelja. Njegova tekuća istraživanja dubokoga vremena i hibridne ekologije dovela su ga do rada s geološkim procesima, radiogenskim pojavama i njihovim društveno-političkim implikacija na sadašnji trenutak u prostoru i vremenu. Berger izlaže u mnogim muzejima, galerijama i na većim događanjima medijske umjetnosti u Europi i diljem svijeta, kao što su Ars Electronica, Linz (AT), File Festival, Sao Paulo (BR), Sonar, Barcelona (ES) ili pak Venecijanski bijenale (IT). Za svoje je radove dobio nekoliko nagrada i priznanja od institucija kao što su Prix Ars Electronica (AT), Bavarska radiotelevizija i ZKM (DE), Vida Telefonica (ES), LABoral (ES) i Files Prix (BR).

eb@randomseed.org
autorarandomseed.org