Hrvoje Hiršl (HR) Reverzibilno (Le temps detruit tout)

Video, 1’ 37’’, 2012.

“[…] (prirodna povijest vodi ka propadanju, kulturna povijest počinje od propadanja); odnosno, ljudski angažman više ne djeluje kao bolja metoda proizvodnje informacija, niti djeluje kao prirodna sklonost. Umjesto toga, on izgleda kao angažman protiv prirode i iznad svega protiv neizbježnog prirodnog propadanja informacija, protiv smrti, protiv bivanja zaboravljenim. Proizvodimo informacije kako bismo izbjegli da budemo zaboravljeni, a biti slobodan znači suočiti se sa smrću.” Vilém Flusser – Ka univerzumu tehničkih slika Kultni film Nepovratno Gaspara Noéa presložen je (preokrenut) kako bi se “ispravila” njegova izvorno izokrenuta kronologija i kako bi bio vraćen na linearni tok vremena. Natpis koji je inače na kraju filma – LE TEMPS DETRUIT TOUT (vrijeme uništava sve) – u ovoj verziji je na početku. Drugi zakon termodinamike kaže da s vremenom stvari propadaju, da se red u zatvorenom sustavu smanjuje, odnosno da se entropija povećava. Entropija se često naziva i strelica vremena. Video projekcija je suprotstavljena dijagramu koji vizualizira reverzibilne i ireverzibilne procese u termodinamici. Dijagram pokazuje hipotetsku situaciju u kojoj je proces reverzibilan. Preduvjet za to je da je beskrajno spor i da nema trenja. Svi prirodni ili spontani procesi su nepovratni. S obzirom na to da je ovo medij filma koji nije prirodan proces, on je reverzibilan, ali u tom procesu naracija je uništena. Poznata je izjava Stephena Hawkinga u kojoj je povezao “psihološko vrijeme”, način na koji pamtimo stvari, i “entropijsko vrijeme”. Drugim riječima, kada bi se tok entropije preokrenuo (što se našeg mozga tiče), onda bi vrijeme išlo u suprotnom smjeru, čime je Hawking želio reći da su entropija i vrijeme neraskidivo povezani.

Hrvoje Hiršl (HR)

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti na razmeđu su diskursa suvremene i medijske umjetnosti, a glavne teme kreću se od materijalnosti umjetničkog objekta preko dekonstrukcije njegove aure i granica sustava do složenih sustava i kibernetike te njihova utjecaja na umjetničke pokrete koji se javljaju od 50-ih i 60-ih godina nadalje, kao što su minimalistička i konceptualna umjetnost. Tijekom proteklih dviju godina umjetnik se postupno okreće od medija, materijalnosti i “aure” umjetničkog objekta prema strukturama, automatizaciji i kibernetici, što je u određenom smislu opet potraga za nosećom strukturom (medijem).

Godine 2012. nominiran je za nagradu Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina. Dobitnik je stipendija DordtYart Artists-in-Residence 2015. (Dordrecht); TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta (13) u Kasselu kao dio programa AND AND AND. Nominiran je za nagradu T-HT 2012. i T-HT 2013. kao jedan od petero umjetnika koje je žiri osobno pozvao.

me@hrvojehirsl.com
hrvojehirsl.com