Robertina Šebjanič (SI), Aleš Hieng-Zergon (SI) echo 10-9

Performans, 2013.-

Audio-vizualni performans echo 10-9 događa se na nano i mikrorazini. S jasnom analognom estetikom demonstrira formalne karakteristike materijala, koji se preoblikuju na licu mjesta, stvarajući ambijentalne audiovizualne pejzaže. Razvoj projekta echo 10-9 temelji se na istraživanju i eksperimentima s nanobotima, koji stvaraju vlastitu koreografiju u odnosu na različite mikro i makrofluide, nanomaterijale i polja magnetske reakcije, unisono s fizikalnim i kemijskim efektima.

Svojim intervencijama autori stimuliraju samogenerirane odnosno autopoetičke kemijske reakcije na više razina, utječući na zvučnu kompoziciju i koreografiju među nanobotima. Kombinacija fizike, kemije i računala stvara prožimajuće okruženje i otkriva nevidljiva polja koja stvaraju (auto)poetičke efekte u osjetilnom iskustvu. Širenjem osjetilnog spektra ovaj performans dovodi u pitanje samu percepciju i budi ideju sitnih svjetova s različitim zakonima, koji koegzistiraju na različitim razinama – poput pogleda u neku novu dimenziju, odnosno pružanje mogućnosti da se drugačije promišlja svijet.

Robertina Šebjanič (SI)

Robertina Šebjanič djeluje na razmeđi humanističkih i prirodnih znanosti. Njezino umjetničko istraživanje već je nekoliko godina usmjereno na područje živih sustava (bio-umjetnost), šuma/zvuka i ambijentalnih imerzivnih okoliša. Kontekst njezinih ideja i koncepcija često se ostvaruje u suradnji s drugim autorima, interdisciplinarno i neformalnu integrirano u njezinu radu. Članica je organizacija Hackteria Network, Ljudmila, UR Institute i Theremidi orchestra.

Izlagala, izvodila i predstavljala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kao što su Le Cube / Decalab, Pariz; Ars electronica / Stadtwerkstatt, Linz; Touch Me Festival, Zagreb; Eyebeam & CT-SWaM, New York; Poolloop, Zürich; Bandits-Mages, Bourgers; PORTIZMIR#3 - Triennale of Contemporary Art, Izmir; Kiblix Festival, Maribor; Galerija Kapelica, Ljubljana; Prima Gallery, Berlin; Paraflows Festival, Beč; Liwoli Festival, Linz; Galerija SC, Zagreb; Netaudio Festival, London; Galerija Alkatraz, Ljubljana; Haip Festival, Ljubljana; Amber Festival, Istanbul; Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Galerija KiBela-Kibla, Maribor; SCCA, Ljubljana; Pixel Festival, Bergen; Galerija Škuc, Ljubljana; +MSUM U3, 7. trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, Ljubljana; Device_art 3.009, Zagreb i drugdje.

Kontakt:

robertina.sebjanic@gmail.com
robertina.net

Aleš Hieng-Zergon (SI)

Aleš Hieng-Zergon po profesiji je kemijski inženjer, ali radi i kao DJ, producent elektroničke glazbe i umjetnik zvuka, a aktivan je i u području audiovizualnih performansa i DIY uređaja.

zergon.org

6/12/2014

12—13 h

Galerija Klovićevi dvori (Zagreb)