Please, Turn Dark Matter On!Iva Ćurić (HR)

New Europe

Please, Turn Dark Matter On! predstavlja ideju izgleda tamne tvari oprostorene u obliku jednosmjernoga spiralnog labirinta, materijalne geometrijske simulacije galaksije kroz koju posjetitelj u potpunom mraku hoda do centra u kojemu se nalazi „gluhi dio”, zvučno izolirani dio prostora s prekidačem on/off. Pritiskom na prekidač posjetitelj pali svjetlo koje ne može upaliti do kraja. Ono je upaljeno jednu sekundu, nakon čega se gasi.

Please, Turn Dark Matter On! simbolizira trenutak umjetničina razmišljanja o izgledu onoga što ne znamo kako izgleda, a čini se nadomak. I kada pomislimo da posjedujemo ideju o izgledu tamne tvari, ona nestane. Istina, ovo je jedan od zahtjevnijih zadataka, jednako težak kao i pokušaj trajnog paljenja svjetla unutar tamnog prostora rada, pomalo iritantnog u svom konačnom postojanju, a potkrijepljenog dijelom iz pisanog natječaja za festival koji je umjetnica pročitala puno puta: „U vremenu koje je definirano dominacijom modela i simulacija, tamna tvar može se promatrati kao simbol ljudskih granica i ograničene prirode naše percepcije, znanja i realnosti.” Zbog „zatrovanosti” sugeriranim postojećim vizualnim (re)produkcijama Please, Turn Dark Matter On! često se svodi na konstruiranje pokušaja davanja izgleda tamnoj tvari.

Please, Turn Dark Matter On! predstavlja umjetničino osobno prevođenje procesa razmišljanja o izgledu tamne tvari, još uvijek vidljivo nedokučive.

suradnik: Nenad Brkić
produkcija: KONTENER (UradiSam_ARTLAB)

Iva Ćurić (HR)

Iva Ćurić (r. 1984.) diplomirala je 2010. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, smjer grafika. Također, 2006./2007. studirala je duboki tisak na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u polju proširene grafike. Interes umjetničkog istraživanja usmjerava na kolaboraciju sa znanstveno-tehničkim područjem s naglaskom na ispitivanje percepcije, odnosa vidljivosti i nevidljivosti i teme podataka, informacija i medija. U konceptualnom smislu radove razlaže preko pojmova stvarnosti do privida i apsurda. Svoj rad izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je kao asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

curiciva@gmail.com