Foto Sanja Bistričić

U sklopu dvogodišnjeg međunarodnog edukativnog projekta, “Zvučni eksperimenti – novi pristupi u neformalnom učenju glazbe”, udruga KONTEJNER provela je prvi edukativni modul pod nazivom “Collectiveness”. Riječ je o radionici posvećenoj grupnoj i slobodnoj improvizaciji, međusobnom slušanju, eksperimentalnom zvuku te stvaranju benda i zajedničkom muziciranju. Radionice su proveli glazbenici, iskusni improvizatori, skladatelji, aktivni sudionici eksperimentalne glazbene scene, ali i glazbeni pedagozi: Nenad Sinkauz, Nenad Kovačić i Pavle Jovanović, u suradnji s muzikologinjom Davorkom Begović.

Kao i cijeli projekt, ovaj glazbeno-edukativni modul polazi od promišljanja, istraživanja i razvoja novih pristupa u učenju glazbe: stavlja naglasak na međusobno slušanje, nastoji otvoriti i proširiti zvukovne svjetove mladih tinejdžera te potiče mlade na zajedničko muziciranje dajući prednost zajedničkom stvaranju prije nego izvedbi i interpretaciji tradicionalnog notnog zapisa. Voditelji i voditeljica radionica nastoje polaznicima ponuditi šire shvaćanje i razumijevanje glazbe te što sve glazbe može biti, istovremeno ne zanemarujući važnost razvoja izvođačkih vještina na akustičkim i elektroničkim instrumentima. Među važnijim ciljevima programa svakako je poticanje stvaralačke slobode mladih, poticanje otvorenosti ka drugom i drugačijem te osvještavanje auditivne percepcije.

Nenad Sinkauz, u svojem se radu s tinejdžerima posebno fokusirao na zajedničko stvaranje zvučnih pejzaža te na grupnu improvizaciju temeljenu na zadanim atmosferama, situacijama i vizualizacijama. Dio radionica Sinkauz je posvetio učenju korištenja gitarskih pedala i efekata, istraživanju zvukova instrumenata te efektiranju glasa. Njegove metode rada obuhvaćaju i vježbanje gustoće zvuka, bilo pojedinačno ili među članovima benda, vježbanje izričaja manjih sastava – dueta i trija te raznovrsne ritmičke vježbe (držanje beata, razlamanje ritmova, groove, ubrzavanja i usporavanje i sl.).

Nenad Kovačić posvetio se prepariranju instrumenata, sviranju električne gitare pomoću električnog gudala EBowa, sviranju instrumenata pomoću predmeta kao što su staklena bočica ili drveni štapići te istraživanju zvukovnog spektra seta bubnjeva ovisno o vrsti palica koje bubnjar koristi kao i o samom načinu izvođenja. Tijekom radionica Kovačić se bendu priključivao na bas gitari, stavljajući naglasak ne samo na međusobno slušanje, nego i na međusobno (muzičko) reagiranje te važnost postepenog razvoja određene glazbene ideje.

Pavle Jovanović naglasak je stavio na razrađivanje muzičkih detalja, vježbanje ritma i dinamike te razvoj izvođačkih vještina. Jovanović je radio i na razumijevanju i korištenju muzičke terminologije, produbljujući kod polaznika razumijevanje konstitutivnih elemenata glazbenog djela kao i djela u cjelini. Članove benda Sešija koji je nastao kroz ovu radionicu uveo je u područje grafičke notacije, polazeći od grafičke partiture skladatelja Zorana Šćekića, “Konstrukcija 3.1.”, koju su bend i mentor zajedno izveli na završnom koncertu.

Muzikologinja Davorka Begović, ujedno i voditeljica projekta, zajedno s mentorima je osmislila cjelokupni edukativni modul i sadržaj pojedinačnih radionica. Zajedničkim gledanjem dokumentarnog filma, pripremom i provedbom zajedničkog slušanja te razgovorima uvodila je polaznike u svijet eksperimentalne glazbe proširujući njihovo poimanje i razumijevanje glazbe. Inicirala je i facilitirala razgovore s članovima benda, analizirajući njihove pojedinačne improvizacijske sesije.

Bend Sešija su:
Dan Herceg - bubnjevi
Bartol Knežević - gitara
Jan Knežević - synth
Mak Rizvanović - synth
Filip Šarić - gitara

„U ovoj radionici mi je najzanimljiviji bio pristup glazbi s kojim se nisam prije toliko susretao, a najizazovnije mi je bilo naučiti se koristit sintesajzerom i nalaziti savršene zvukove na njemu.“ Jan Knežević (13)

“Najzanimljiviji mi je bio način rada koji me poticao da sam radim muziku.” Mak Rizvanović (14)

“Najkorisnije znanje koje nosim s ove radionice je da muzika ne mora uvijek biti isti ritam ili čitanje nota ili sviranje drugih pjesama nego može biti i eksperimentiranje i stvaranje novih zvukova ili skladbi pa čak možda i pjesama.” Dan Herceg (15)

Nenad Sinkauz (HR)

Nenad Sinkauz (HR) djeluje kao skladatelj i izvođač u glazbenim, kazališnim, suvremenoplesnim, filmskim i multimedijskim projektima. Magistrirao je etnomuzikologiju u Padovi, a u svom umjetničkom radu istražuje nekonvencionalnije glazbene forme i izričaje, vrlo često sa svojim bratom Alenom Sinkauzom, glazbenikom i skladateljem. Nenad Sinkauz već dva desetljeća aktivno nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu te sklada glazbu za film i kazalište. 2002. godine osniva sastav East Rodeo, u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, ekperimentalnu i improviziranu glazbu. Sinkauz je autor i izvođač u hvaljenom audiovizualnom projektu …day of the year te suosnivač međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart u Puli.

Nenad Kovačić (HR)

Glazbenik i skladatelj Nenad Kovačić (HR) diplomirao je etnologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glazbom se počeo baviti 1997. godine od kad aktivno djeluje kao udaraljkaš i istraživač balkanskih i zapadnoafričkih ritmova. Član je niza bendova i ansambala, kao što su Antenat, Sevdah Takht Damira Imamovića (Glitterbeat Revords), Afion, Mimika, Truth≠Tribe, Chant Electronique, s kojima redovito nastupa diljem svijeta. U sklopu različitih i raznovrsnih umjetničkih projekata, Kovačić je iznimno aktivan na hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni, usmjeren prvenstveno ka improviziranoj glazbi i glazbenim eksperimentima. Od 2007. godine sklada glazbu za kazalište i film te kao autor potpisuje glazbu za pedesetak kazališnih predstava i dokumentarnih filmova. Jedan od njegovih najvažnijih interesa u glazbi je tradicijska glazba (posebice Balkana, Mediterana i Zapadne Afrike) koju je učio kroz razne radionice, seminare, sessione i putovanja, između ostalih i od najvećih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso. Od 2008. Kovačić vodi radionice zapadnoafričkih ritmova kroz koje je do sad prošlo više od 200 polaznika.

Pavle Jovanović (HR)

Pavle Jovanović je zagrebački gitarist, skladatelj i glazbeni pedagog. Završio je studij jazz gitare na konzervatoriju u Klagenfurtu, pod vodstvom Agostina di Giorgia, te magistarski studij u Beču, s diplomom Master of Arts, u klasi profesora Martina Kollera. Tijekom studija sudjelovao je u raznim seminarima pod vodstvom najistaknutijih jazz glazbenika kao što su Barry Harris, Part Martino, Ben Monder, Esbjörn Svensson, Rob Bargad, Ed Partika, Luigi Grasso i drugi. Nakon što je konzervatorij završio s najvišim ocjenama, Jovanović odlazi u New York, učiti i svirati s glazbenicima njujorške scene. Pohađao je privatne satove i seminare muzičara kao što su Pat Martino, Gilad Hekselman, Lage Lund, Ben Monder, Miles Okizaki, Steve Coleman i drugi. Član je i osnivač niza projekata u jazzu i slobodno improviziranoj glazbi, poput “Cromatik 5”, “PEEK 3”, “Abstract Construction Collective” i drugi. Također, nastupao je s raznim orkestrima i vrhunskim regionalnim muzičarima kao što su Miro Kadoić, Bojan Krhlanko, Jošt Drašler, Zvjezdan Ružić, Zvonimir Šestak, Ivan Bonačić, Marko Lazarić, Marko Črnčec, Jazz orkestar HRT, HGM Big Band, Cantus ansambl, HNK Zagreb.

Davorka Begović (HR)

Diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Proteklih 15 godina radi u području kulture i umjetnosti kao selektorica i producentica, prvenstveno glazbenih, ali i kazališnih, suvremenoplesnih, multimedijskih i filmskih projekata. Od samih početaka Kulture promjene SC-a bila je vanjska suradnica, a zatim umjetnička voditeljica Muzičkog salona SC unutar kojeg je pokrenula te umjetnički i produkcijski vodila međunarodni festival Izlog suvremenog zvuka. Osim u području glazbe niz je godina bila aktivna u filmskoj produkciji (Motovun Film Festival, Spiritus Movens, CineLink SFF-a, Studio Dim) nakon čega se u potpunosti posvećuje umjetničkom i kustoskom radu te se usavršava i specijalizira za područje suvremene (eksperimentalne) glazbe i srodnih izričaja. Trenutno radi kao samostalna muzikologinja i nezavisna kustosica, a kao suradnica KONTEJNER-a vodi međunarodni projekt Re-Imagine Europe. Na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu radi kao vanjska predavačica kolegija „Zvuk kao likovni izraz“. Objavljuje kritike i članke, piše tekstove za diskografska i druga izdanja.

Projekt podržali