06/02/2024

Babinje u KONTEJNER-u: Katja Banović (HR/AT) i Xavier Madden (AU/AT) predstavljaju "Bacteria Babies"

Izložba Bacteria Babies: Babinje Katje Banović i Xaviera Maddena donosi instalaciju od bakterijske celuloze koju su autori mjesecima uzgajali u Puli i Beču u suradnji s lokalnom zajednicom. Premijera ovog rada, realiziranog u sklopu KONTEJNER-ove produkcijske platforme UradiSam_ARTLAB, održat će se 15. veljače 2024. u 19 sati uz vodstvo umjetnika i akciju usvajanja baby kombucha. Izložba je otvorena do 24. veljače 2024. godine.

Izložba Bacteria Babies: Babinje predstavlja katalog bio-materijala, rezultat eksperimentalnog istraživačko-umjetničkog projekta Katje Banović i Xaviera Maddena. Fokus projekta nalazi se na sjecištu decentralizirane i zajedničke proizvodnje bio-materijala bakterijske celuloze te eksperimentiranja s njezinim materijalnim svojstvima. Tijekom 2023. godine autori su surađivali s više od 60 sudionika u Puli (HR), i Beču (AT) s ciljem propitivanja i pomicanja granica uvjeta u kojim se materijal uzgaja. Istraživanje je pokušalo odgovoriti na dva pitanja: Može li se bakterijska celuloza lokalizirati odabirom sastojaka za početnu kulturu? Može li ona rasti u urbanoj i dinamičnoj sredini poput ureda, klubova ili galerija, i ako da – koliko uspješno? Pa iako su ta pitanja dobila odgovore, tijekom istraživanja iskrsnule su neke nove nepoznanice o interesu, strahu i znanju zajednice koje su dodatno usmjerila tijek projekta. Zadatak koji se u početku činio jednostavnim, transformirao se u slojevito i zamršeno klupko međuovisnosti.

Okupljanja i proslave povodom Babinja tradicionalno su zamišljeni kao prilika za uzvanike da upoznaju novorođene bebe, pa se izložba poigrava tom tradicijom kako bi publici predstavila novorođenu bakterijsku celulozu. LED svjetiljke u instalaciji omogućavaju posjetiteljima da pažljivo prouče razlike i sličnosti između svake bebe, a digitalni arhiv prikazuje gradove (Pulu i Beč) kao decentralizirane tvornice, ističući važnost sudjelovanja lokalne zajednice i civilnog društva.

Katja Banović (HR/AT) i Xavier Madden (AU/AT) arhitekti su i dizajneri koji djeluju u Beču, (Austrija) i Puli (Hrvatska). Kao kolektiv fokusiraju se na performativne strukture s društvenim i materijalnim implikacijama, što je njihovo područje interesa proširilo na proizvodnju i upotrebu biomaterijala u urbanim središtima. Radili su na istraživačkim projektima kao što je Co-Corporeality i realizirali vlastite projekte i instalacije diljem Europe, Sjeverne Amerike i Australije.
katjabanovic.com
xaviermadden.com
bacteriababies.com

  • Otvorenje 15.2.2024. u 19h uz vodstvo umjetnika i akciju usvajanja baby kombucha. Slobodan ulaz na otvorenje.
    Trajanje izložbe: 16.2. - 24.2.2024.
    Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 16 - 20h, subota 11 - 15h
    Ulaznice za izložbu: odrasli 3,00 €, učenici i studenti 2,00 €, obiteljska ulaznica 4 €, grupe (10 – 30 osoba) 1,00 € po osobi
    Slobodan ulaz: djeca do 12 godina; učenici umjetničkih gimnazija, škola primijenjene umjetnosti i dizajna; studenti povijesti umjetnosti, muzeologije, umjetničkih akademija i dizajna (uz predočenje studentske iskaznice); umirovljenici; članovi strukovnih udruga HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM, HMD, DPUH (uz predočenje važeće iskaznice); predstavnici medija (uz predočenje važeće iskaznice); osobe s invaliditetom (uz predočenje važećeg dokumenta – iskaznice ili rješenja kojim se dokazuje invaliditet); nezaposlene osobe (uz predočenje potvrde HZZ-a)

Projekt podržali

Sponzori

afdsfagfd