15/03/2024

"DI/S - Digital Art as a Business, but How?" - prezentacija, diskusija i panel

Pridružite se konzorciju Digital Inter/Section online ili uživo u Bruxellesu na razgovoru o budućnosti digitalnog umjetničkog ekosustava. U petak, 22. ožujka partneri će predstaviti ključne uvide iz opsežne studije provedene od strane partnera projekta Digital Inter/Section o postojećim ekosustavima i poslovnim modelima u sektoru digitalne umjetnosti: publikacija prikuplja uvide i preporuke iz 25 zemalja diljem svijeta o oblikovanju novih poslovnih modela. Također ćemo razgovarati o sljedećim koracima: pokretanju nove, europske agencije za promociju digitalne umjetnosti.

petak 22.03.2024.

  • 9:30-10:00 Digital Arts as a Business, but How? Kava dobrodošlice
  • 10:00-10:10 DI/S prezentacija projekta - AC Coppens
  • 10:10-10:40 CJELINA 1: ISTRAŽIVANJE, Anna Desponds - prezentacija odabranih ključnih saznanja iz studije
  • 10:40-11:00 CJELINA 2: KIKK, AC Coppens - studija slučaja organizacije i festivala KIKK.
  • 11:00-11:15 CJELINA 3: Q&As, AC Coppens i Anna Desponds
  • 11:25-11:35 CJELINA 4: poslovni modeli, AC Coppens - preporuke za poslovne modele
  • 11:35- 12:00 CJELINA 5: panel, AC Coppens, Delphine Jenart i Ilaria Bondavalli

Digital Inter/Section (DI/S) je višegodišnja inicijativa pokrenuta od strane organizacija Chroniques (Francuska), Chromatic (Kanada), Kikk (Belgija), KONTEJNER (Hrvatska), Signal (Češka Republika) i THE CATALYSTS (Njemačka). Projekt DI/S ima za cilj diversifikaciju izvora prihoda i poslovnih modela za organizacije uz promociju održivog, etičkog i inkluzivnog ekonomskog razvoja.

U prvom dijelu prezentacije, THE CATALYSTS će predstaviti rezultate istraživanja koje su vodili od 2022. do 2023. godine. Na temelju sveobuhvatne ankete, mikro-studija slučaja i intervjua s ekspertima, istraživali su trendove monetizacije u svijetu umjetnosti. Kako se organizacije i projekti financiraju? Koje poslovne modele koriste? Razgovarat ćemo o brojkama, ali i o strahovima i nadama za budućnost sektora digitalne umjetnosti. Ključno otkriće je - suradnja!

Cjeloviti izvještaj možete pronaći ovdje: https://www.digitalintersection.eu/#publication-rapport-guide

U drugom dijelu, predstavnici festivala KIKK - jednog od vodećih događaja digitalne umjetnosti u Europi - će podijeliti s praktičnog stajališta način na koji sami posluju, istražujući pritom nove, održive poslovne modele. Govorit će o svojim faktorima uspjeha, ali i o zamkama otvaranja stalnog umjetničkog prostora. Što su naučili u procesu? Na čemu trenutno rade?

U posljednjem dijelu, predstavit ćemo suradnički projekt koji trenutno implementiramo unutar konzorcija. Na temelju rezultata istraživanja, partneri su odlučili razviti i testirati novi poslovni model kako bi povećali svoju ekonomsku otpornost: novu, europsku agenciju za digitalnu umjetnost. Pridružite nam se i budite među prvima koji će čuti o tome.

Digital Inter/Section (DI/S) je projekt sufinanciran od strane Europske komisije u okviru programa Kreativna Europa.

Projekt podržali