01/09/2023

Otvorene prijave za radionicu "Kako postati drvo za drugo drvo"

Radionica se održava u subotu, 16.09.2023., 12:00 - 15:00h @KONTEJNER, Odranska 1/1, Zagreb. Prijave se zaprimaju do 15.09. u podne.

One Tree ID – Himalajski cedar, instalacija, Kunsthalle Rostock, 2019. © Agnes Meyer-Brandis

Agnes Meyer-Brandis koristi se umjetničkim i znanstvenim metodama kako bi istražila nevidljivo. Tijekom posljednjih nekoliko godina realizirala je instalacije, performanse i sudioničke projekte na istraživačkim postajama za proučavanje klime diljem Europe, odvodeći svoju publiku u šume, oblake ili plutajuće tvari između njih.
U zajedničkoj radionici koju provodi s molekularnim biologom Manuelom Selgom, sudionici imaju priliku saznati sve o znanstvenoj metodi mjerenja mirisa stabla – hlapljivih organskih spojeva, odnosno plinova i molekula koje emitira svako stablo. Znanstvena metoda primijenit će se na stablu ginka te će polaznici uz vodstvo i razgovor s umjetnicom sudjelovati u ključnom koraku realizacije njenog projekta One Tree ID izloženog u KONTEJNER-u.

Prijavu za radionicu potrebno je poslati na kontejnerkontejner@gmail.com najkasnije do petka 15. rujna 2023. u podne. Radionica je besplatna i održava se na engleskom jeziku.

O voditeljima radionice:

Agnes Meyer-Brandis (DE) je umjetnica iz Berlina koja stvara na sjecištu znanosti, fikcije i fabulacije. Nakon studija mineralogije, studirala je na umjetničkim akademijama u Maastrichtu (NL), Düsseldorfu (DE) i Kölnu (DE). Osnovala je i vodila Research Raft, institut za umjetnost i subjektivnu znanost koji namjerno "postavlja pitanja ali ne daje odgovore" u područjima poput istraživanja klime, znanosti o okolišu, meteorologije, sintetičke biologije te bio umjetnosti. Meyer-Brandis svoje je radove izlagala diljem svijeta te je primila brojne nagrade, uključujući dvije Prix Ars Electronica nagrade te europsku Kairos nagradu.

ffur.de
onetreeid.de
teawithatree.com

Manuel Selg (DE) je molekularni biolog s doktoratom sa Sveučilišta Loyola u Chicagu (US). Nakon mnogo godina osnovnog medicinskog istraživanja, u 2004. godini preuzeo je poziciju profesora molekularne biologije na Sveučilištu za primijenjene znanosti Gornje Austrije. Danas je voditelj studijskog programa “Bio- i okolišna tehnologija”. Selg oko 15 godina djeluje na području bio-umjetnosti. Radio je na raznolikim projektima s različitim umjetnicima, kurirao je nekoliko izložbi i iznimno cijeni upotrebu bio-umjetnosti kao sredstva za promicanje socijalnog dijaloga.

Radionica je realizirana u sklopu europskog projekta Future DiverCities kojeg podržava Europska unija kroz program Kreativna Europa.

Projekt podržali

Sponzori