07/06/2023

Predstavljanje projekta Zvučni eksperimenti u sklopu platforme Festival-u-Opoziciji u Novom Sadu

U subotu, 10.6.2023., kustosica i muzikologinja Davorka Begović (KONTEJNER) i gitarist, skladatelj i glazbeni pedagog Pavle Jovanović u Novom Sadu u sklopu platforme Festival-u-Opoziciji predstavljaju edukativni modul "Collectiveness: Zajedničko stvaranje zvuka" kojeg smo razvili u sklopu projekta Zvučni eksperimenti u 2022. godini.

FESTIVAL-U-OPOZICIJI
08. - 11.06.2023. @KC Lab, Dr. Hempta 2, Novi Sad
Umjetnost i politika improvizacije
kuda.org

Festival-u-Opoziciji je platforma za uspostavljanje odnosa između umjetnosti, edukacije i politike improvizacije. Ova platforma je usmjerena prema stvaranju privremenih zona grupnosti, razmjene i podrške improvizacijskoj praksi koja radi/proizvodi u zvuku, sa zvukom i oko zvuka. Stalni pogoni događaja – OUR ‘Accompanyings’ (improvizacije i performansi), DžuBoks (razmjena materijala), Zvučna instalacija i Čitalački pult – iniciraju umjetničku produkciju u festivalskom formatu, i to sa namjerom afektizacije i konceptualiziranja improvizacije kao umjetničkog, kulturnog i društveno-političkog (protiv)stava suprotstavljenog komercijalizaciji, trivijalizaciji, depolitizaciji i predatorskoj utilitarizaciji umjetnosti. Po uzoru na Company Weeks (godišnji festival slobodne improvizacije, 1977. do 1994) i Rock in Oppostion (pokret bendova koji su se suprotstavili monopolu glazbene industrije tijekom sedamdesetih godina), Festival-u-Opoziciji ne pretendira na mjesto institucije s autoritetom, već traje kao krhko čvorište ispresijecanih flukseva lokalne i regionalne scene, baš kao i onih upliva kreativne energije koji dolaze iz europskih i svjetskih metropola.

Intervju s Davorkom Begović povodom gostovanja u Novom Sadu

PROGRAM FESTIVALA

Sudionici festivala

Program Festivala-u-Opoziciji se realizira u okviru šire međunarodne suradničke mreže organizacija iz Novog Sada, Zagreba, Skoplja, Ljubljane, Helsinkija, Biela, Bruxellesa, Graza i Beča.

Događaj je podržan od strane FfIA – Fondacije za umetničke inicijative, Swiss Arts Council Pro Helvetia, KC Lab-a, Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Goethe Instituta Beograd i Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Urednik, organizator & producent: Centar za nove medije_kuda.org, Novi Sad