18/03/2024

Realities in Transition: Otvoreni poziv za sukreiranje XR iskustva

Projekt Realities in Transition u potrazi je za sedam XR umjetnika, dizajnera, kreativnih programera i razvojnih inženjera za suradnju na kolektivnoj XR produkciji tijekom hibridne rezidencije koja će se održati u V2_, Lab for the Unstable Media u Rotterdamu (NL), od lipnja do rujna 2024. godine. Rok za prijavu je 1. svibnja 2024. (23:59, CEST).

Ljubaznošću organizacije V2_, Lab for the Unstable Media

O XR rezidenciji

Pozivamo umjetnike, dizajnere, stručnjake za 3D oblikovanje, ilustratore, redatelje, pisce, fotografe, dizajnere zvuka, kreativne programere i (web) razvojne inženjere da se pridruže zajedničkom stvaranju novog XR iskustva. Na hibridnoj rezidenciji, u početku online, a tijekom ljetnih mjeseci 2024. godine u V2_ Labu u Rotterdamu (NL), odabrani sudionici moći će istražiti i propitati uvriježene ideje o tehnologiji proširene stvarnosti.
Budući da se prezentacije XR iskustava često fokusiraju na pojedinca umjesto da uključuju publiku u izložbenom prostoru, ova rezidencija nastojat će istražiti mogućnosti stvaranja zajedničkog XR iskustva. Kako bi postigla željeni ishod, rezidencija je osmišljena kao kolektivni stvaralački proces jednog zajedničkog umjetničkog djela, pri čemu svi sudionici doprinose sukladno svom znanju, praksi i viziji. U suradničkom radnom ozračju, cilj rezidencije je pružiti poticajno okruženje za zajednicu XR kreativaca koji žele istražiti međudjelovanje između simulacije i stvarnosti na kritički način.
Projekt se inspirira znanstvenofantastičnim romanom „Simulacron-3“, poznatom i kao „Lažni svijet“. Ova knjiga zamišlja buduće društvo koje nije svjesno da živi u superkompjutorskoj simulaciji odnosno virtualnoj stvarnosti. Kako tvorac simulacije otkriva istinu o vlastitom postojanju, javljaju se bitna pitanja o identitetu, svijesti i stvarnosti. „Simulacron-3“ anticipira etičke, filozofske i tehnološke izazove suvremenog doba i obiluje raspravama o virtualnoj stvarnosti, umjetnoj inteligenciji i stvarnosti samoj.
Sudionike rezidencije potiče se da istraže suvremene teme koje su otvorene u romanu: virtualna, proširena i mješovita stvarnost, umjetna inteligencija i svijest strojeva, zaštita podataka i nadzor, teorija simulacije, egzistencijalni rizik i budućnost čovječanstva. Na temelju tih tema, sudionici su pozvani da razmisle o stvaranju XR iskustva snažne kreativne i umjetničke komponente koje ne izolira korisnika, već stvara kolektivno iskustvo koje suštinski razmatra ideje ljudske interakcije, dinamike grupe i empatije. Očekivani ishod rezidencije je zajednički stvoreno XR iskustvo.
Ideja projekta je koristiti alate otvorenog koda i slobodnog pristupa. Tijekom produkcije, sudionici će imati podršku stručnjaka, programera, voditelja projekata i kustosa.

Što nudimo?

Online dio rezidencije započet će 1. lipnja i nastavit će se s 2 online sastanka tjedno, na kojima će svi sudionici surađivati na razvoju koncepta pod vodstvom stručnjaka.
Dio rezidencije uživo održat će se u V2_, Labu u Rotterdamu od 26. lipnja do 1. rujna 2024. Sudionici će imati pristup prostorima, produkciji, kustoskom mentorstvu i podršci lokalnih programera, uz stručno mišljenje i mogućnost sudjelovanja na XR radionicama.
Rezultati rezidencije bit će predstavljeni 8. kolovoza u V2_, Labu i na festivalu Ars Electronica od 4. do 8. rujna 2024.
Svakom odabranom kandidatu bit će osiguran budžet od 6.000 EUR koji pokriva honorar, troškove putovanja, smještaja i prehrane.

Tko se može prijaviti?

Poziv je otvoren kreativcima u usponu različitih vještina poput: pisanja scenarija, režije, skladanja, fotografiranja, fotogrametrije, ilustracije, arhitekture, grafičkog dizajna, 3D oblikovanja, dizajna interakcija, razvoja igara, kreativnog programiranja i dizajna zvuka.
Mogu se prijaviti svi rezidenti Europske unije, bez obzira na nacionalnost, spol, vjeru ili etničku pripadnost. Snažno potičemo kandidate različitih pozadina i identiteta da se prijave.
Prijavitelji moraju moći boraviti u Rotterdamu za vrijeme rezidencije od 26. lipnja do 1. rujna 2024. Također, moraju se dovoljno dobro služiti engleskim jezikom kako bi mogli sudjelovati u rezidencijskom programu.

Kako se prijaviti?

Za prijavu na rezidenciju, potrebno je:

  • Snimiti video koji ispunjava dolje navedene kriterije
  • Ispuniti ovaj obrazac prijave na engleskom jeziku

Kriteriji za video:
Predstaviti sebe i svoju praksu;
Objasniti svoje ideje za stvaranje XR iskustva u okviru ove rezidencije;
Objasniti kako vidite svoj doprinos ovom projektu zajedničkog stvaranja novih svjetova;
Učitati svoj video na platformu poput YouTubea ili Vimea. (Napomena: YouTube vam omogućuje da napravite video koji nije javan, dok Vimeo omogućuje postavljanje lozinke.)

Rok za prijavu: 1. svibnja 2024. (23:59, CEST)

Kriteriji odabira

Nakon što se provjeri zadovoljavaju li kriterije sudjelovanja na natječaju, prijave će biti ocijenjenje prema sljedećim kriterijima:

  • Umjetnička kvaliteta temeljena na estetici i originalnosti u skladu s konceptom rezidencije.
  • Kako prijedlog proširuje shvaćanje XR-a zamišljanjem poželjnih budućnosti.
  • Izvodljivost i umjetničko-tehnološka usklađenost tehničkog pristupa.
  • Na koji način projekt promiče inkluzivno, otvoreno, održivo, uvažavajuće i pristupačno XR okruženje.
  • Kako se stručnost prijavitelja uklapa u tim od 7 rezidenata okupljenih da razviju i implementiraju zajednički projekt.

Prijavitelji mogu biti pozvani na online intervju drugog tjedna svibnja kao dio završnog procesa odabira.

Informacije o rezultatima: do kraja svibnja 2024.

Napomena: Zbog očekivanog većeg broja prijava, organizatori nažalost neće moći pružiti pojedinačne povratne informacije neuspješnim prijaviteljima.

O projektu Realities in Transition
RiT je međunarodna zajednica čiji cilj je istraživanje i podržavanje alternativne produkcije proširene stvarnosti (XR) te eksperimentiranje s novim narativima i kreativnim procesima. RiT teži izgradnji snažne, neovisne europske XR kreativne i aktivističke zajednice, think tank-a koji se bavi trenutačnim i budućim izazovima u digitalnom sektoru.
Realities in Transition je konzorcij koji sufinancira Europska unija, a čine ga: Ars Electronica (Austrija), Chroniques (Francuska), Dark Euphoria (Francuska), iMal (Belgija), KONTEJNER (Hrvatska), L.E.V (Španjolska), V2_ Lab (Nizozemska).

Više informacija o otvorenom pozivu potražite na linku:
https://www.v2.nl/pages/rit-opencall2024

Za upite i dodatne informacije, molimo obratite se na: calls[at]v2.nl

Projekt podržali