13/03/2024

Senzitivno mapiranje Vjesnika

Tri radionice koje će istražiti povijest, sadašnjost i budućnost kompleksa i okolice Vjesnika kroz prizmu arhitekture, urbanizma, zvuka i mirisa održavaju se u KONTEJNER-u u subotu i nedjelju, 16. i 17.3., kada će tri grupe studenata uz mentorstvo umjetnika testirati novu mobilnu aplikaciju za senzitivnog mapiranje razvijenu u okviru projekta Future DiverCities.

Radionica u Temišvaru, Future DiverCities 2023.

Radionica je zatvorenog tipa, a radionički program će biti podijeljen u tri segmenta:

  • mapiranje zvuka - voditelj Miodrag Gladović
  • mapiranje mirisa - voditeljica Luana Lojić
  • mapiranje povijesti Vjesnika - voditelj Mihael Giba

Karte su ključan alat za razumijevanje prostora, njegove distribucije i elemenata koji se mogu naći u njemu. Povezivanje znanstvenih istraživanja i umjetničke produkcije omogućava stvaranje priče, stoga i drugačije interpretacije znanstvenih podataka.

Jedan segment radionice fokusirat će se na stvaranje kolektivne vizualne priče putem kombinacije analognih i digitalnih tehnika, uključujući kolažiranje, crtež, fotografiranje te digitalnu obradu prilagođenu platformi. Cilj je stvoriti vizualnu mapu koja će istražiti bogatu povijest zgrade Vjesnika, kao i njezino trenutno stanje i potencijalnu budućnost. Koristeći se fotografijama i člancima iz arhive Vjesnika, imat ćemo priliku ispričati priču koja obuhvaća različite aspekte života i rada u ovoj ikoničnoj zgradi. Važan dio radionice bit će rad s termosublimacijskim printerom za razvijanje fotografija, što će omogućiti da se na inovativan način prenesu ideje na materijal. Voditelj i mentor tog segmenta je Mihael Giba.

Segmentu o mirisima, koji vodi mentorica Luana Lojić, istražit će olfaktivno nasljeđe kompleksa Vjesnika i tog dijela grada kroz tematsku šetnju i prikupljanje anorganskih i organskih materijala. Upotrijebit će se tradicionalne i suvremene tehnike obrade kako bi se očuvali i dokumentirali ti mirisi, te potaknulo razmišljanje o njihovoj digitalizaciji i eksperimentalnom korištenju. Ta radionica potiče promišljanje o načinima očuvanja specifične povijesti mirisa zgrade Vjesnik te kako ih koristiti kao alat emotivne komunikacije u javnom prostoru. Poseban izazov predstavljat će kreativno prikazivanje mirisa na mapi mirisne šetnje.

Pod mentorstvom Miodraga Gladovića, istražit će se zvučni ambijent zgrade Vjesnika i kreirati zvučni procese u stvarnom vremenu. Rezultat će biti zajednička zvučna šetnje koja kombinira autentične zvukove s algoritamski generiranim kompozicijama. Kroz tu interaktivnu radionicu, stvorit će se karta umreženih zvučnih iskustava, istražujući bogatu zvučnu kulisu Vjesnika i eksperimentirajući s novim načinima percepcije zvuka u prostoru.

O voditeljima_icama:

Miodrag Gladović je diplomirani inženjer elektrotehnike, glazbenik i multimedijalni umjetnik. Već godinama je izuzetno aktivan na suvremenoj umjetničkoj sceni, bilo kao član umjetničkog dvojca Lightune.G s Bojanom Gagićem, bilo samostalno, a svojim radom, inženjerskim znanjem i izuzetnom kreativnošću kontinuirano doprinosi inovativnosti projekata u kojima sudjeluje. Kombinacija punk pristupa i DIY etike, dva desetljeća dugo glazbeničko iskustvo u stilski različitim bendovima i projektima, inkorporiranje i korištenje novih tehnologija u umjetničkom radu, senzibilitet za suvremenu glazbu i umjetnost - sve su to razlozi zbog kojih je Gladović postao jedno od najprominentnijih imena suvremene scene, ponajprije eksperimentalne i improvizatorske glazbe, ali i drugih inovativnih suvremenih umjetničkih praksi. Član je ULUPUH-a od 2018. godine.

Luana Lojić je rođena 1991. u Puli. 2016. diplomira na odsjeku Novih medija ALU Zagreb. Članica je umjetničkog kolektiva za interdisciplinarno djelovanje znanosti i umjetnosti Ljubavnice te umjetničke organizacije M28 i Studija Pangolin. Bavi se primijenjenom biofilijom i internet nomadstvom. Od poezija za kamenje do živih instalacija, videa, filma, voice overa i live arta koji tematiziraju odnos čovjeka sa sustavima, percepcijama i materijalnostima što ga okružuju, u svom radu nastoji shvatiti prirodne procese izvan i unutar pojma osjetila.U 2020. dobila je posebno priznanje za rad what is Sound? 2.0_Alpha blending na 35. Salonu mladih, a rad je izveden nekoliko desetaka puta u Hrvatskoj, te inozemno na festivalu Ars Electronica u Linzu i Recontres Monde(s) Multiple(s) u Bourgesu. Rad je naveden kao primjer eksperimentalne metodologije na University of Technology u Sydneyju. Na 27. slavonskom biennalu nagrađena je posebnim priznanjem za rad bits of Real: For development purposes only. Za eksperimentalni film Neptunizam prima treću nagradu na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru 2014. godine. Od listopada 2021. do siječnja 2022. boravila je na umjetničkoj rezidenciji na Akademie Schloss Solitude.

Mihael Giba je multimedijalni umjetnik. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjeku za slikarstvo 2008 godine, uz dekanovu nagradu. Od 2009. do 2015. godine vanjski je suradnik Umjetničke akademije u Splitu, a od 2023. radi kao umjetnički suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U svom umjetničkom radu kombiniranjem tradicionalnih i digitalnih tehnika i tehnologija stvara multimedijalne, često i interaktivne instalacije koje opisuju, dokumentiraju i propituju današnje društvo, nerijetko kroz dozu humora. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Suradnik je za multimediju umjetničkim i kulturnim organizacijama, institucijama i mnogim hrvatskim umjetnicima. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika i Stvaralačke mreže Zebra, a od 2013. do 2023. bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2013. godine te HT nagrade 2010. i 2018. godine. Dobitnik je 3. nagrade 33. Salona mladih 2016. godine. Živi u Zagrebu.

Projekt podržali