07/12/2018

Tin Dožić u petak otvara Device_art u Splitu

Fokus dvodnevnog Device_art programa u Splitu od 7. do 9.12. su umjetničke radionice i performansi

foto Sanjin Kaštelan
Performansom "Test Lab" i razgovorom s hrvatskim umjetnikom Tinom Dožićem u petak, 07. prosinca, u splitskom Domu mladih započet će šesti po redu međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art.

Subota, 08. prosinca, rezervirana je za radionice slovenske umjetnice Špele Petrič, iransko-kanadskog umjetnika Navida Navaba, kustosku radionicu producentice i organizatorice Device_art festivala Klare Petrović, predstavljanje projekta "Kratki spoj" zagrebačkih studenata Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu te za performans australsko-njemačkog umjetničkog dua Adama Donovana i Katrin Hochschuh.

Što će se dogoditi ako klonovi preuzmu svijet pita se Špela Petrič, umjetnica koja u svojim radovima kombinira prirodne znanosti, nove medije i performans. U vrijeme kada kloniranje nije samo znanstveno-fantastični pojam, već i naša biomedicinska budućnost, slovenska umjetnica ističe kako je bitno razumjeti što zapravo podrazumijevaju postupci kloniranja. Odgovore na ta pitanja dobit ćete na trosatnoj radionici "Napad kloniranih mrkvi" na kojoj će se koristiti praktičan pristup izvođenja hello world biljne kulture uz jednostavne uradite sami tehnike te minimalnu specijaliziranu opremu.

Kako možemo sačuvati bogatstvo neobičnih procesa, a istodobno ih kompozicijski iskoristiti pita se iransko-kanadski umjetnik Navid Navab, koji će na hibridno teorijsko-praktičnoj radionici "Improvizirana igra alkemijskom tvari" istražiti ne-antropocentrične strategije sonificiranja. Umjetnik sve zainteresirane sudionike poziva da u splitski Dom mladih donesu pronađene predmete, geste, eksperimente, materijale ili bilo kakav neobičan proces ili stvar. Radionica obuhvaća osnovne elektronike, kontinuirani i topološki pristup, ali i praćenje gesta, sonifikacije u stvarnom vremenu i machine-learning.

Radionica "Slučaj: Device_Art" kustosice i organizatorice festivala Klare Petrović sudionike će suočiti s produkcijskim problemima organiziranja suvremene izložbe. Koje sve pripreme prethode otvaranju izložbe? Što učiniti kad rad zahtjeva živa bića, poput riba ili kukaca samo su neka od pitanja koja će se obrađivati u splitskom Domu mladih.

Zatvaranje splitskog programa obilježava performans “Psychophysics Machines” koji se sastoji od robotskih uređaja za generiranje zvuka. U osnovi performansa je stvaranje transformativnog iskustva. Razgovor s umjetnicima i njihov umjetnički performans zatvorit će splitski program Device_art festivala, a koji se odvija u suradnji s Platformom 9,81 kroz program "Kad netko kaže", u sklopu Urbanističke platforme.