english
Pretraga:
performansi puštanja krvi · live art · tjelesna umjetnost · bioumjetnost · umjetnost

Tijelo kao medij performansa, načimanje i pozlijeđivanje tijela, a posebno puštanje krvi, kao jedan od krajnjih oblika izražavanja pomoću tijela, u površnijem promišljanju doživljava se kao “otkupljivanje svih zala svijeta”. Takvo tumačenje možda izgleda uvjerljivo na prvi pogled, ali u konkretnim slučajevima postoje sasvim različiti koncepti, razlozi i priče koje stoje iza radova te vrste.

 

Krv — životna tekućina — ima iznimno snažno djelovanje, i zato predstavlja jedno od omiljenih sredstava umjetničkog izražavanja u tjelesnom mediju. Tijekom povijesti performansa korištenje krvi je postalo dovoljno učestalo da se u engleskom jeziku ustalio i poseban termin za performanse u kojima je osnova njeno puštanje — bloodletting. Međutim, iako svi umjetnici koji rade bloodletting performanse puštaju krv, puštaju je na sasvim različit način. Danas je tek djelomično uspostavljen diskurs vezan uz performanse kojima je medij krv, koji razlikuje virusom zaraženu krv, krv iz rana, žensku krv koja se opet dijeli na menstrualnu, koja implicira čišćenje, te ne-menstrualnu itd.

Kira O’Reilly, umjetnica koja pripada londonskoj live art sceni, u svojim performansima na različite načine pušta krv, često se koristeći medicinskim rekvizitima: stavljajući na sebe pijavice, režući se skalpelom ili upotrebljavajući kupice kao u performansu Wet Cup. 

Ljudsko tijelo također je čaša — skulpturalni objekt sa svojom estetičkom dimenzijom čija je funkcija zadržavanje životne tekućine od prolijevanja. Kontaktom medicinske čaše s opnom ljudske čaše — kožom, tijelo mijenja svoje dimenzije i granice. Nove granice iscrtane su prozirnim staklenim rubom u koji se prelijeva krv. A na tijelu ostaju tragovi — ožiljci od rezova i čaša. Suptilnim otvaranjem kože Kirino ranjivo tijelo postaje mjesto pretapanja s okolinom.

Unatoč tome što upotrebljava medicinske tehnike, Kiru O’Reilly one ne zanimaju u smislu liječenja, jer ne problematizira bolesno tijelo. Medicinska je tehnika samo alat za otvaranje tijela, a u središtu njenih interesa su implikacije koje proizlaze iz njegovog otvaranja. Tehnike koje koristi su arhaične, kakve viđamo u filmovima povijesne tematike, međutim u opreci prema njenom tijelu ostavljaju čudnovat dojam. Naime, Kirino je konkretno tijelo već na prvi pogled moderno tijelo, tijelo 21. stoljeća — vitko i uglačano, sa srebrnim pearcingom na bradavicama, mjestimično depilirano, mjestimično nedepilirano, ali dizajnirano — u suprotnosti sa zastarjelim metodama liječenja i rekvizitima koji se pri tom koriste.
 
Istovremeno naglašavajući vlastito postojanje, postojanje opne i unutrašnjosti sa svojim zakonima, ritmom i poezijom, Kira O’Reilly stvara sublimne i profinjene “slike”, oplemenjene snažnim erotičnim nabojem. Umjetnica proizvodi “užitak otvarajući tijelo”, i to ono žensko.

Kontejner.

 

 

 
cheap jerseys online outlet for sale