Dr. Albert Genter (FR)

Dr. Albert Genter se pridružio GEIE Exploitation Minière de la Chaleur (GEIE EMC) u sjevernom Alsacu, Francuska, u rujnu 2007. kao znanstveni koordinator na projektu EGS Pilot Plant pod nazivom projekt Soultz (www.geothermie-soultz.fr). GEIE EMC je Europska ekonomska interesna grupacija odgovorna za geotermalni pilot-projekt kojeg trenutno sufinanciraju francuska i njemačka vlada, kao i konzorcij francusko-njemačkih industrijskih poduzeća. Duboka geotermalna energija zvana EGS (Enhanced Geothermal System/napredni geotermalni sustav) se trenutno eksploatira na ovom području. U tom okviru, A. Genter je odgovoran za znanstvenu djelatnost (istraživanje, znanstveno praćenje, izvještavanje, publikacija) i za diseminaciju rezultata široj publici.

Kao znanstveni direktor geotermalnog projekta svakodnevno radi na prvoj geotermalnoj elektrani za proizvodnju električne energije u Francuskoj koja se temelji na dubokim geotermalnim izvorima zarobljenim unutar razlomljenih kristalinskih stijena. A. Genter je odgovoran za aktualnu fazu istraživanja koja se bavi znanstvenim i tehničkim praćenjem elektrane u razdoblju od 2010. do 2012. Prije nego što se pridružio GEIE EMC, g. Genter je 23 godine radio za Francuski geološki zavod, tj. BRGM u Orléansu, Francuska.

Napravio je oko 60 tehničkih izvještaja, napisao 50 znanstvenih i stručnih tekstova te održao više od 200 prezentacija na nacionalnim i međunarodnim konferencijama i radionicama. Podučava u nekoliko srednjih škola i sveučilišta u Francuskoj i Njemačkoj. Odgovoran je za nekoliko doktorskih studenata i diplomskih radova s područja geoznanosti. Dobitnik je nagrade za najbolje izlaganje na Vijeću za geotermalne izvore u u Renu, Nevada, 2009.

Njegove glavne vještine su primjeni strukturne geologije na geotermalne energetske projekte, naftne rezervoare, taložne bazene, vulkanska područja, skladištenje nuklearnog otpada, kao i na obalnu eroziju; interpretaciju bušotinskih dnevnika, bilježenje podataka o bušotinskim formacijama, te bušotinsko praćenje dubokih bunara. Bavio se i mineralogijom hidrotermalnih alternacija, geokemijskim modeliranjem interakcije vode i stijena u kristalinskim stijenama i 3D modeliranjem lomljenih sustava.