Margherita Pevere (DE/FI)

Fascinirana visceralnim organskim procesima, Margherita Pevere (DE/FI) se kroz istraživački rad posvećuje temama propuštanja i transformacije biološke i tehnološke materije. Njezina se praksa temelji na jedinstvenoj konstelaciji instalacija, performansa, radionica, zbirki biljnih i životinjskih relikvija te suradnji s bakterijskim kulturama.

Kroz simbiozu prakse umjetnik-istraživač, Margherita Pevere kombinira znanstvene protokole i „uradi sam“ metodologije s intenzivnom i sofisticiranom estetikom. Njezina praksa je, osim fascinacijom organskim materijalima i procesima, potaknuta i dubokim zanimanjem za simboliku, povijest i kontroverzu materijala koje umjetnica usvaja.

Pevere živi i radi između Berlina i Helsinkija, kandidatkinja je za doktorski studij (umjetnička istraživanja) u suradnji s Laboratorijem za biofiliju - bazom za biološke umjetnosti na Sveučilištu Aalto u Helsinkiju. Na Sveučilištu Aalto surađuje i s transdisciplinarnom istraživačkom platformom za inovativne biomaterijale CHEMARTS. Osnivačica je berlinske zagovaračke skupine AG21c i članica Finskog društva Bioart.

U posljednje vrijeme je izlagala na izložbi Emergent Forms Fields instituta za istraživanje matematičkih znanosti (CA), kuriranoj od strane Roberta Buianija i ArtSci salona i izložbi Non-human agents Umjetničkog laboratorija Berlin (DE), koju su kurirali kustosi Ars Electronice (AT), Regine Rapp i Chris de Lutz. Njezin rad Utrobe nedavno je nagrađen počasnim priznanjem nagrade Share.

Kontakt: mp@margheritapevere.com