I'MM_ Medialab (HR) DIY otvoreni laboratorij

+ Bicikloscilator Baltazar + Machine Friendly Hack + Vakumirko, 2012.

Bicikloscilator BALTAZAR je elektronski glazbeni instrument sastavljen od prednjih kotača bicikala. Putem elektronskog sklopa koji kontrolira signale s kotača svaki je pojedinačni kotač spojen sa zvučnicima. Elektronski sklop pomoću kojega instrument funkcionira koristi nekoliko Arduino mikrokontrolera, oscilatora i pojačivača signala. Okretanjem svakog kotača pojedinačno proizvodi se speci∫čni zvuk tog kotača, ovisno o brzini i smjeru okretaja. Broj kotača omogućuje sudjelovanje više osoba kako bi se stvorio elektronski biciklistički orkestar. Instalacija također omogućuje MIDI-verziju sa 6-tonskom polifonijom, čime se mogu modulirati i efekti.

voditelj projekta: Ivan Jovanovac
članovi tima: Ana Horvat, Deborah Hustić, Ivo Korečić, Damir Prizmić
tehnički savjetnici: Igor Brkić, Ivan Marušić Klif, Bruno Blažinč

Machine Friendly Hack bavi se hakiranjem i prenamjenom starih printera, skenera i hard-diskova u nove, funkcionalne DIY i DIWO mašine. U okviru projekta bit će prikazani printeri i skeneri koji su prenamijenjeni u CNC stroj (rad u nastajanju), zatim skener kao UV svjetiljka, skener kao dagerotipska foto-kamera, skener i printer kao glazbena kutija, DNK printer i slično. Projekt uključuje izložbenu demonstraciju radova uz pomoć članova I’MM_ laba, predavanje Davora Jadrijevića Emarda te prezentaciju cjelokupnog radnog procesa arhiviranog na specijaliziranim mrežnim servisima: Vimeo, Flickr, wikidot.

voditelj projekta: Davor Jadrijević Emard
članovi tima: Hrvoje Čop, Bruno Blažinč, Gjino Šutić, Damir Prizmić, Deborah Hustić, Vana Gaćina, Maja Kalogera, Luka Juras, Tin Dožić, Hrvoje Spudić, Ana Dumbović, Luana Lojić, Danijel Vilenica, Ivo Korečić, Andro Giunio, Ksenija Ladić, Matija Vojvodić

Vakumirko − stroj za vakuum je DIY varijanta stroja za toplinsko oblikovanje vakumiranjem. Vakumirko je IMM_-ov alat namijenjen izradi privremenih kućišta, maski, kostima ili kalupa za lijevanje drugih materijala (npr. lateksa). Iako je low-tech izrade, rezultati, ekonomičnost i brzina koja se postiže u repliciranju često premašuju druge suvremene tehnike poput 3D printanja i CNC-a. Takvi strojevi mogu se koristiti kao idealni način izrade kalupa. Vakumirko se sastoji od zatvorene kutije s izlazom na usisavač, grijača za zagrijavanje plastike, okvira i usisavača. Način korištenja: najprije se izrađuje maketa predmeta čija se vanjska forma želi replicirati, a zatim se stavlja na kutiju. Tanka plastika zategnuta na okviru zagrijava se pomoću grijača. Usisavač se uključuje i zagrijana plastika se stavlja preko makete predmeta. Podtlak isisava zrak i pripija plastiku uz konture makete i kutije. Nakon nekoliko sekundi plastika je formirana i spremna za rezanje i daljnju obradu.

voditelj projekta i izvedba: Damir Prizmić
3D print dijelova: Bruno Blažinč
tehnički savjetnik: Davor Jadrijević Emard

I'MM_ Medialab (HR)

I'MM_ je Media lab osnovan u lipnju 2011. u Zagrebu kao dio programa Kultura promjene u Studentskom centru. I'MM_ se sastoji od tri platforme: a) hacklab − radionica, b) otvorene vikend radionice s domaćim i međunarodnim predavačima/hakerima/umjetnicima, c) media lab (teorija, kustoske prakse, predavanja međunarodnih izlagača na području intermedijskih umjetnosti). I'MM_ projekt je u vrlo kratkom vremenu prepoznat kao nužnost na domaćoj i međunarodnoj sceni, a ciljevi su mu jačanje umjetničkih i kustoskih praksi te otvaranje programa edukacije široj populaciji, čime će se omogućiti veći broj višeslojnih suradnji i koprodukcija između samih sudionika slijedeći koncepte open source hardware, shearable i crowd sourcing. I’MM_ organizira radionice za mlade i odrasle, profesionalce i entuzijaste, umjetnike i znanstvenike, hakere i dizajnere, inženjere i arhitekte sa ciljem kreiranja nove stvarnosti intermedijskih i novomedijskih praksi, u skladu sa svjetskim trendovima kao što su DIY (Do-It-Yourself) i DIWO (Do-It-With-Others), hakiranje i ispreplitanje visoke tehnologije s low-tech-om. I’MM_ se sastoji od nekoliko sekcija: hands-on elektronika, biohakiranje, glazbena sekcija, umjetnička sekcija (vizualne umjetnosti, instalacije, net art, intermedijska umjetnost, novomedijska umjetnost), VJ-ing, 3D printanje i nosiva tehnologija.

Radionice: Artduino vam predstavlja Arduino, Hackteria DIY biolab, Theremin, Osnove elektronike, Neandertalska elektronika − SoundBox, Elektronička stvorenja – Solarna robotika, DIY Arduino − Arduino from Scratch, 3D printanje − Ultimaker, Digitalna botanika, itd. Festivali: Velesajam kulture, Kiblix&MFRU, Pedalafest, Eclectic Tech Carnival, Ganz novi festival, EEII, Slobodni festival, HomeMade, Device_art 4.012 ...

Koncerti skupine Messy Oscillators: kao gosti Cirkulacije 2 u Galeriji Močvara u lipnju 2012.; u Galeriji Greta u lipnju 2012.; Ganz Novi Festival u rujnu 2012.; Device_art 4.012 u listopadu 2012.; performans kao čin podrške skupini Tides from Nebula (Poljska), Man Zero (Hrvatska) u Klubu Močvara u studenome 2012.; performans s Marcom Dusseillerom Dusjagrom @ Velesajam kulture u prosincu 2012. (Klub SC).

Hrvoje Spudić studira arhitekturu i zanima se za DIY elektroniku i fotografiju. Jedan je od tehničkih savjetnika skupine I’MM_ Media lab Culture of Change, koja djeluje u Studentskom Centru. Sudjeluje sa svojim radovima na izložbama i koncertima te u prezentacijama I’MM_ laba, a na festivalu Device_art 4.012 sudjelovao je s radom Scanner Camera kao član I’MM-a.

immmedialab.wordpress.com
imm.medialab@gmail.com